Is de aandelenmarkt de ultieme graadmeter van de economie?
Alle recessies na de oorlog zijn ontstaan, na of tijdens de val van de aandelenmarkt. Bovendien kwam economisch herstel pas weer opgang, na of tijdens het stijgen van de aandelenmarkt.
Dat maakt de aandelenmarkt een perfecte indicator voor wijzigingen in de economische trend.
Onbewuste stemmingswisselingen
In Bepalen onbewuste stemmingswisselingen in de maatschappij onze toekomst? werd al aangegeven dat een verandering in de gemoedstoestand van de mensen onder meer tot uiting komt in een navenante verandering van de aandelenmarkt.
Daarmee wordt bedoeld dat externe gebeurtenissen zoals de terroristische aanslag op New York van 9/11 slechts een tijdelijk effect hebben op de richting van de aandelenmarkt. Overheerst het optimisme onder de mensen, dan stapt men snel over zo'n ingrijpende gebeurtenis heen.
Invloed van bedrijfswinsten
Hetzelfde geldt voor de invloed van bedrijfswinsten en economisch nieuws op de aandelenkoersen.
Regelmatig worden beleggers op het verkeerde been gezet als blijkt dat bedrijfswinsten niet synchroon lopen met de aandelenkoersen. Zo verloor de Amerikaanse beurs in de neergaande markt van 1973-74 ruim 50% van haar waarde, terwijl in diezelfde periode de kwartaalwinsten van de bedrijven voortdurend stegen.
Invloed van economische berichten
Een ander voorbeeld waar het gedrag van de aandelenbeurs tot veel verwarring kan leiden, is een periode waarin de algemene trend negatief is en ook de economische berichten slecht zijn, maar waar de aandelenprijzen desalniettemin stijgen.
Dat is enorm contra-intuïtief. Men zou namelijk verwachten dat de koersen zouden zakken bij slechte cijfers uit de economie. Iedereen heeft geleerd te denken in oorzaak en gevolg.
Hier is dan echter sprake van een zogenaamde bear market rally (oftewel "dead cat bounce"). Aangezien de markt nou eenmaal nooit in een rechte lijn daalt, ontstaat er af en toe een rally, die beleggers een vals signaal kan geven. Die rally wordt dan aangezien als een voorbode van economisch herstel.
Aandelenmarkt als graadmeter
Wil men dus de aandelenmarkt gebruiken als graadmeter van de economie, dan moet men zich goed realiseren in wat voor trend de markt zich bevindt. Zoals blijkt uit de bovenstaande voorbeelden, kan het observeren van de markt bijzonder verwarrend zijn.
Het is dan ook zaak de langjarige cyclische bewegingen in de gemoedstoestand van de mensen in kaart te brengen. Zo kan men een goede indicatie te krijgen van waar men zich in de cyclus bevindt.
Dat klinkt als ongelofelijk giswerk, maar er zit meer achter dan men op het eerste gezicht zou denken. Er is over een periode van 200 jaar nauwgezet historisch onderzoek verricht door "socio-economen" naar de correlatie tussen de aandelenmarktbewegingen en de stemming onder de mensen.
Daaruit is overduidelijk gebleken dat die stemming de richting van de markt bepaald. Door de bewegingen van de markt vervolgens in kaart te brengen ontstaat daardoor inzicht in de fluctuaties (cycli) van de stemmingen.
Voorspellingen nooit accuraat
Voorspellingen doen over toekomstige marktbewegingen, gebaseerd op de cycli van de gemoedstoestand, kunnen natuurlijk nooit accuraat zijn. Wel kunnen die inschattingen met een bepaalde mate van waarschijnlijkheid geschieden.
Wanneer men bedenkt dat 97% van de economen de crisis van 2008 niet hebben zien aankomen en de beoefenaren van "socionomics" wél, dan verdient deze nog jonge tak van wetenschap serieuze aandacht.
Ondersteuning van deze socio-economische inzichten is trouwens te vinden bij de Strauss-Howe generational theory. Hun diepgaande studie van opeenvolgende generaties sinds 1584 laat zien, dat er 4 verschillende, steeds terugkerende, generatietypes te onderscheiden zijn, met elk zijn daarbij behorende gemoedsstemming. Hierdoor ontstaan stemmingscycli die sterk overeenkomen met die van onze socio-economen.
Ultieme graadmeter
Tot nu toe hebben de socio-economen overtuigend aangetoond, dat het gebruik van de aandelenmarkt als graadmeter van de economie, superieur is aan de methode die traditionele economen gebruiken. Ondanks de inherente onnauwkeurigheid ervan, is zij daardoor, in ieder geval voorlopig, wel de ultieme graadmeter.
(Google auteur)
___________________________________________________
Verwante berichten:
Nee, natuurlijk is de waarde van de aandelen niet DE graadmeter van de economie. Maar dat gezegd hebbende, de waarde ervan regelt wel ons leven en bestaan. Ik bezit net als miljoenen anderen geen aandelen, toch bepalen aandelen mijn bestaan en pensioen. Van de ene dag op de andere "verdampen" er weer miljarden met gevolgen die onze somberste fantasie te boven gaan. Tja, die aandelen, we kunnen het er nog uren over hebben. Ongrijpbaar, oncontroleerbaar, vaak pure emotie. Met Philips gaat het slecht, gooien er 5000 mensen uit (weet niet het exacte getal) maar de koers gaat omhoog!!??
Nee. De aandelenmarkt is teveel bezig met de hype en het sentiment van de dag. Ik kan het niet staven, maar ik denk wel dat de aandelenmarkt in grote mate invloed heeft op het verloop van de reele economie. Deze volgt vaak pas later.
De grote vraag is of hier sprake is van causaliteit of correlatie. Maar zelfs in het laatste geval is het koersniveau natuurlijk gemakkelijker meetbaar dan de collectieve gemoedsbeweging.
De beurs is een speculatiemarkt op de reële economie én voor een deel ook gedreven door het sentiment, welke kant wil je op. De huidige blootliggende ader van de speculanten die een €-zone kapot kunnen maken is daar wel het ultime bewijs van. De stelling zou wat scherper kunnen: Een oorlog wordt altijd ingeluid door een recessie. Het krampachtig vasthouden van Dld om één zone te blijven is daar in feite het onderliggende idee achter. Gaat de EU-zone: gaan de tegenstellingen toenemen en dus kans op zware politieke tegenstellingen in Noord en Zuid. Het vervolgens negatieve sentiment op de beursen maakt dat de burger bevestigd ziet dat de reële economie naar de knoppen gaat en daarme groeit het verlangen om de schuldigen maar eens op te zoeken en er mee af te rekenen. Het zal even kunnen duren maar vroeg of laat staat er wel weer een partij of "leider"op die aan dit gevoel een prachtig klinkend format kan hangen om eens bij de buren verhaal te gaan halen. De kunst is dus nu de speculanten op de beursen uit te schakelen in hun poging ongeacht de negatieve beïnvloeding van het burgersentiment te handelen, koste wat kost. Daarnaast zou een positieve trigger/target voor een ieder van ons ook wel wenselijk zijn. Kijk vooruit: wat wil je nog waarmaken? In de reële economie kunnen we dan gewoon doen wat moet. Hek om het financiële deel van het zuiden en eigen boontjes laten doppen, wel politiek blijven samenwerken (help beide kanten) en herbezinnen op een Europesche Unie als staat.
Volgens de theorie van de fundamentele en technische analyse, loopt de aandelenmarkt een half jaar tot driekwart jaar voor op de reele economie. Dat sluit dus aan bij Mattias, maar ook bij het artikel. De economen stellen vaak (en ik heb zelf ook casus gemaakt tijdens mijn studie bedrijfskunde), dat de de beurswaarde wel de waarde van het bedrijf vertegenwoordigd. Mijns inziens is dat dus niet het geval.
Denk het niet. Het is wel het speelveld voor speculanten en dat kan nooit de ultieme graadmeter van de economie zijn. Het is eerder Russisch roulette gezien de paniek rond pietluttige journalistiek
Ik ben het met Frans eens. Het is een massa hysterie aan het worden, die wel degelijk effect heeft op de economie. Het ergste is dat het nu overgaat naar een politiekdrama in 5 bedrijven tw Griekenland, Portugal, Spanje, Ierland en Frankrijk. Ook is er eigenlijk niets nieuws. Het is al jaar en dag bekend, dat de acteertalenten van deze landen wat beter ontwikkeld zijn dan bij in het nuchtere noorden. Kortom het paniek voetbal van nu, lost niets op. Verder denk dat de journalistiek het vergrootglas moet richten op financieringsperikelen voor nieuw innovatieve onderneming, ipv zich blind te staren op deze oude Europese farce.
Lees de kranten van vandaag. Een blonde PVV-lijder [met het verstand van een oester] wil onderzoeken wat de mogelijk kosten zijn wanneer de gulden zou terugkeren. De Euro wordt geterroriseerd door speculanten en angsthazen... en bange politici
De aandelenmarkt is de ultieme graadmeter van het sentiment van aandeelhouders die zoeken naar wegen om de waarde van hun aandelen te vergroten en te incasseren. Dat heeft helemaal niets meer te maken met economie maar een afspiegeling waar teveel informatie in combinatie met kudde gedrag toe kan leiden.
Beleggers, speculanten, analisten en politici zijn allen bange wezels en korte termijn denkers. Angst is een slechte raadgever. Actie is vereist vanuit de ratio en niet vanuit de emotie. Koel de analyse maken en vanuit de analyse de nodige maatregelen nemen. Als dat betekent dat er landen uit de EURO zone moeten verdwijnen; het zij zo.Het algemeen belang gaat voor het individuele (lands) belang.
@Peer Tussen wat zou moeten gebeuren en wat er werkelijk gebeurt zit een enorm verschil. Mijn betoog probeert juist aan te geven dat onze beroemde ratio sterk beïnvloed wordt door de gaande stemming binnen de maatschappij. Ook beleidsmakers kunnen zich hier niet van losmaken. Wij zijn helaas kuddedieren. Is de gemoedsstemming onder de mensen positief en optimistisch dan zal men sneller geneigd zijn tot samenwerking, solidariteit en zelfs altruïsme. Is daarentegen de stemming negatief, dan zal eigenbelang sneller prevaleren en kunnen economische verschillen zelfs leiden tot hevige conflicten en zelfs oorlog. Het ziet ernaar uit dat de optimistische stemming van de laatste 20-30 jaar is omgeslagen.
Allemaal mooi en prachtig, Leo, deze verklaringen en ze kloppen deels wel.Het blijven niettemin angsthazen, bange wezels en korte termijn denkers. Je verklaringen komen niet overeen met de individualisering in de samenleving van de laatste 10-15 jaar. Van collectief naar individu maar als het gaat om marktsentimenten zijn we nog steeds kuddedieren? Gelukkig heb ik me daar nooit iets van aangetrokken en heb er dus ook geen last van.We gaan de komende tijd naar duurzaamheid en lange termijn. Er komt een nieuwe tijd aan. let maar op.
Je kwalificatie is hard maar waar. De grootste angst onder politici is waarschijnlijk het uitblijven van de herverkiezing. De beslissingen die nu genomen moeten worden zullen niet populair zijn en dat weten zij. Vandaar het getreuzel en vooruitschuiven van de hete brij.
De aandelenmarkt is voor speculanten. Dat de pers er zoveel aandacht aan besteedt, komt omdat die altijd in hypes geinteressseerd zijn. De financiele pers gedraagt zich daarbij op hetzelfde niveau als de roddelpers. Voorbeeld. ING heeft / had een belang in griekenland, met een bepaalde waarde. Toen er een akkoord leek te zijn, ging de koers van ING met ruim 14 % omhoog. De waarde van ING ging daarmee met een veelvoud van dat belang omhoog. Hoezoe rationeel?
Het lijkt me dat een fenomeen dat grotendeels gebaseerd is op emotie nooit een (goede) graadmeter kan zijn. Ik ben het overigens niet eens met Ary dat de aandelenmarkt voor speculanten is. Het zijn de speculatieve mechnismen als opties, (naked) short selling, turbo's, sprinters, enz. die de aandelenmarkt een negatief aanzien geven. Op de lange termijn kan beleggen in aandelen echter een defensieve beleggingstactiek zijn.
Bedankt voor je reactie. Stel dat de stelling dat de aandelenmarkt de stemming onder de mensen weerspiegelt waar is,( er is trouwens veel bewijs dat dat inderdaad zo is) dan kan je er je voordeel mee doen dat te accepteren. Zij die denken dat de aandelenmarkt uiteindelijk het resultaat is van weldoordacht koop-en verkoopgedrag van beleggers, worden vaak op het verkeerde been gezet. Het is misschien voor velen te moeilijk om te aanvaarden dat ratio niet al ons doen en laten beheerst, maar als dat zo is, dan zij het zo.
Klopt en dat ben ik ook met je eens. Maar dat onverlet dat het op zijn best tricky is om zoiets als graadMETER te gebruiken. Het woord impliceert dat je iets meet, en dat moet dan dus kwantificeerbaar zijn. En emotie is dat volgens mij niet....
@Rick De emotie wordt juist meetbaar door het gedrag van de aandelenmarkt. Een markt die daalt reflecteert normaal gesproken neergaand sentiment. Hoe lager de markt des te negatiever is de stemming onder de mensen. Natuurlijk is het geen exact meetinstrument, maar het geeft wel een duidelijke indicatie over de gevoelens onder de bevolking en zegt veel over de richting van de economie.
Nee en Ja, en ik vind dat ook de TV specialisten er een show van maken, en dat geeft te veel schommelingen soms, het is geen wedstrijd verslag, rust is vaak het beste, doch kleinere beleggers kijken naar deze beurs verslaggevers, en beslissen vaak naar aanleiding wat deze beurs jongens op TV zeggen, en dat geeft misschien schommelingen in de economie. Misschien wat minder betaalde onafhankelijke specialisten op TVs en in shows wereldwijd, de kleinere belegger is best wel belangrijk
@Henk, Bedankt voor je reactie. RTL 7 geeft al veel onafhankelijkere informatie, dan bijvoorbeeld CNBC. Bij dat netwerk word je geacht altijd een positief verhaal te vertellen, waarschijnlijk op straffe van ontslag. Ook onafhankelijke specialisten kunnen zich echter niet makkelijk onttrekken aan de waan van de dag en standvastig oog houden op de lange termijn. Het poneren van een mening die tegen de consensus ingaat is moeilijk en vergt moed, want het word je niet in dank afgenomen.
Hoi Leo, Ik was snel met reageren. Ik heb alleen de titel gelezen. Later heb jouw betoog gelezen. Daar kan ik mij over het algemeen in vinden. Mattias van 't Spijker | Personeelsadviseur
Het lijkt erop dat men alleen naar financiele markten (en dus aandelenkoersen) kijkt en geen enlkele blik meer heeft voor andere factoren die van belang zijn. Jammer, er gebeuren ook nog andere dingen in de maatschappij en die stemmen de wereld wat vrolijker
Hi Dear, My name is Shweta Dubey and work as an entrepreneur, for one of my clinets I would like to have a permanent Forex and casino casino related article in the new inner page with the text link on your website. Kindly let me know article on which theme with respective text link you can place on your website and what will your charge me for that. Other than that if you are looking for media buying, contact writing or digital marketing services, please do let me know. Looking for a good business terms with you. Thanks and regards Shweta SEO, SMO, Content Writing And Web Designing Service Provider Contact : skpye: seo1seo1 Contact number: +919993036692