Auto in privé of van de zaak: de belastinginspecteur rijdt met u mee
Auto in privé of van de zaak
U als ondernemer van een eenmanszaak of vennootschap onder firma zult wellicht een auto of een bestelbus nodig hebben voor uw werk. Dit om klanten te bezoek of om producten te bezorgen. U hebt dan een tweetal keuzes:
a. u koopt een auto privé of
b. u koopt een auto op naam van uw onderneming
NB: U heeft echter geen keuze als u minder dan 500 kilometer per jaar voor privé-doeleinden rijdt. Dan ziet de belastingdienst de auto als een zakelijke auto voor de inkomstenbelasting.
a. Auto in privé
Wanneer u een auto privé hebt gekocht en rijdt veel kilometers in het belang of voor uw onderneming dan moeten alle kosten zoals onderhoud en reparatie, tanken brandstoffen, verzekering auto en motorrijtuigenbelasting privé worden betaald.
Het kan voorkomen dat u deze kosten via de zakelijke rekening betaald. In dat geval mogen de hiervoor genoemde autokosten niet als bedrijfskosten in uw onderneming worden aangemerkt maar zijn privé-opnames die geen invloed hebben op de winst van uw onderneming.
Wanneer u met uw privé-auto zakelijke ritten maakt, dan kunt vanuit uw privésituatie een factuur sturen vergezeld met een rittenformulier naar uw onderneming. Voor elke gereden zakelijke km mag uw onderneming u belastingvrij € 0,19 per km. vergoeden.
De onderneming boekt deze factuur in als zakelijke km's en zijn dus voor uw onderneming bedrijfskosten.
b. Auto op de naam van uw onderneming
Wanneer u een auto hebt op naam van uw onderneming dan is de BTW die u heeft betaald bij de aanschaf van de auto verrekenbaar in de vorm van "te vorderen BTW". Alle kosten die u maakt met de auto zoals reparatie/onderhoud, tanken van brandstoffen, motorrijtuigenbelasting en verzekering auto mogen als bedrijfskosten worden aangemerkt.
Wanneer u met uw zakelijke auto privé gaat rijden dan zijn er een tweetal opties:
- U rijdt met de zakelijke auto minder dan 500 km. per jaar. U hoeft geen bijtelling te doen bij de aangifte van uw inkomstenbelasting. Maar u moet dit wel aan kunnen tonen door middel van een rittenregistratie. Wanneer u minder dan 500 km. privé heeft gereden met uw zakelijke auto maar u kunt dit niet aantonen dat moet er alsnog een bijtelling plaatsvinden.
- Wanneer u met uw zakelijke auto per jaar meer van 500 km. privé rijdt dan is er sprake van een fiscale bijtelling bij de winst van uw onderneming.De bijtelling is normaal gesproken 25% van de cataloguswaarde van uw zakelijke auto, bij milieuvriendelijke auto's is dit 14% of 20%. Voor elektrische auto's is de bijtelling zelfs tijdelijk 0%.
Bijtelling:
- Geen bijtelling : nul-emissie CO2
- 14% Bijtelling : CO2 uitstoot niet meer dan 95 gr/km resp. 110 gr/km voor diesel
- 20% Bijtelling : CO2 uitstoot meer dan 95 gr/km maar niet meer dan 116 gr/km resp. voor diesel meer dan 110 gr/km maar niet meer dan 140 gr/km
- 25% Bijtelling : Overige auto's niet ouder dan 15 jaar
- 35% Bijtelling : Auto's ouder dan 15 jaar. Er vindt een bijtelling plaats van 35% over de werkelijke waarde en niet over de cataloguswaarde
Ik heb ook een auto op naam van de zaak. Een peugeot 307 commercial op grijs kenteken. Wat zijn hier de spelregels van?
Geachte heer Donkelaar, In principe gelden voor bestelauto's of bedrijfsauto's met grijs kenteken dezelfde regels voor de bijtelling als bij personenauto's. Als er sprake is van privé gebruik van de auto, dan geldt de reguliere bijtelling. Bestelauto alleen geschikt voor goederenvervoer Als een bestelauto (vrijwel)alleen geschikt is voor het vervoer van goederen, dan is de bijtelling 0%. Dit kan zijn omdat er geen ruimte is voor passagiers. Denk daarbij aan een auto die alleen een passagiersstoel heeft en voor de rest geheel gevuld is met gereedschappen. Het kan ook zijn dat de auto te vies is (of een vieze geur heeft) om voor privédoeleinden te gebruiken. Bij het tot stand komen van deze uitzondering is met name gedacht aan bestelautoâ??s met slechts één stoel. In mei 2009 besliste de Hoge Raad al dat een heel grote bestelauto van een bloemist, voorzien van specifieke inrichting en met meerdere zitplaatsen, in aanmerking kwam voor deze uitzondering. Ook is er een uitspraak over een grote bestelauto (verlengd en verhoogd, zodat deze niet op normale parkeerplaatsen en in parkeergarages past) van een vloerbedekkinglegger. Ook in die situatie gold het vaste bijtellingspercentage niet, ook al had de auto twee zitplaatsen. Ook een pechhulpauto viel onder deze uitzonderingsregeling (het betrof een verlengde Volkswagen Transporter), volgens Gerechtshof Leeuwarden d.d. 29 oktober 2010, nr. 10/691, LJN BO3830. Inmiddels begint er ook jurisprudentie te komen over kleinere bestelautoâ??s. Er is een aantal zaken over bestelautoâ??s van stukadoors (zie BD3507, BD3485 en BD3483, alle van Gerechtshof Amsterdam d.d. 28 mei 2008) en recent heeft Gerechtshof Amsterdam zich uitgesproken over een Renault Kangoo met twee zitplaatsen. Deze viel ook onder de uitzonderingsregeling, omdat de auto als gevolg van het gebruik voor schilders- en schuurwerkzaamheden 'erg vies is en stinkt' en omdat de auto in de laadruimte is voorzien van een kunststof bak die alleen door een garagebedrijf verwijderd kan worden. Kortom: wanneer u een bestelauto of bedrijfsauto hebt met grijs kenteken voorzien van 2 stoel (bestuurder en bijrijder) en deze alleen gebruikt voor goederenvervoer en de auto ziet er verder prima schoon uit dan geldt niet de vrijstelling maar de bijtelling.
ik heb al jaren een vw transporter verlengd en verhoogd..Ik rij nooit prive met de auto. dan hoef ik toch ook geen kilometer adm bij te houden.