Auto importeren nu voordeliger?

Het verschil tussen een nieuwe of een gebruikte auto is niet altijd even duidelijk, vooral bij auto’s die vrijwel nagelnieuw zijn en weinig kilometers op de teller hebben. De rechter geeft in een recente uitspraak een helder richtsnoer in het voordeel van degene die een auto importeert.
In dit geval gaat het om een Audi, type Q5 2.0 TDI S-tronic die op 13 januari 2010 te naam is gesteld in Duitsland. Ruim een week later (21 januari) wordt de auto geïmporteerd naar Nederland. De auto heeft op dat moment bijna 750 kilometer op de teller en is licht beschadigd: er zit een barst in het plastic onder de bumper.

Wanneer is een auto nu wel of niet gebruikt?

Lastig is dat eigenlijk nergens staat beschreven wanneer een auto nu wel of niet gebruikt is. Tot halverwege 2010 staat in de Leidraad BPM echter de volgende omschrijving: “Gebruikte motorrijtuigen zijn motorrijtuigen waarvoor door de RDW een datum is vastgesteld waarop het motorrijtuig in het verleden tot het verkeer is toegelaten, en motorrijtuigen waarvoor een kenteken is toegekend, afgegeven, gedateerd en op naam gesteld. ” Grofweg: wanneer de auto voor de tweede keer te naam wordt gesteld, is de auto gebruikt. De inspecteur is het daar niet mee eens omdat de Hoge Raad in het verleden heeft geoordeeld dat ook een voor de tweede keer op naam gestelde auto als nieuw kan worden aangemerkt (Hoge Raad 29 mei 2009 nr. 08/00824), maar de rechter merkt op dat het in die zaak niet in geschil was of de auto nieuw of gebruikt was.

Nieuwe kansen

Interessant in deze zaak is dat de rechter alleen aandacht besteed aan het feit of de auto nu wel of niet eerder te naam is gesteld. Of en hoeveel kilometers er op de teller staan, en of de auto gebruikssporen vertoond is volgens de rechter niet relevant. Dit schept nieuwe kansen voor de dagelijkse praktijk (of nieuwe problemen in het geval u inspecteur bent). Tot nu toe hamert de inspecteur namelijk op het aantal kilometers en eventuele gebruikssporen wanneer u hem wilt overtuigen dat uw auto niet nieuw is.

Of de staatssecretaris in cassatie gaat tegen deze uitspraak, is ons niet bekend.

Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden 11 februari 2014, 13/00742

 
Categorie Financieel Advies