Ik ben het niet eens met de bedrijfsarts mag dit advies negeren?
Ik ben het niet eens met het advies van onze bedrijfsarts! En nu? Geen probleem. Je kunt, wanneer je goede redenen hebt, in overleg met je medewerker afwijken van het advies van de bedrijfsarts. Het is namelijk een advies! Maar pas op, als je dit doet dan moet je wel goede redenen hebben en in het dossier kunnen uitleggen waarom je afwijkt van het advies van de bedrijfsarts.
Doe je dit niet, en het wordt een ziekmelding die 2 jaar duurt dan beoordeelt het UWV wat je als werkgever en werknemer hebt gedaan en of dat voldoende is geweest. Is dat niet het geval? Dan krijg je een boete opgelegd. En deze zijn niet mals: een jaar loon doorbetalen kan bijvoorbeeld een sanctie zijn wanneer je niet voldoende inspanningen hebt verricht!
Voor de werknemer geldt hetzelfde. Werkt die niet mee aan zijn herstel? Volgt die niet het plan van aanpak of de aangeboden trajecten op om tot een goed herstel te komen (bedrijfsartsen bezoek, bedrijfsmaatschappelijk werk, bedrijfspsycholoog, trainingen, opleidingen, cursussen, ergonomische aanpassingen etc.) dan kan de medewerker gekort worden op de uitkering.
De medewerker is het niet eens met de bedrijfsarts? En nu?
Jij hebt de stappen gezet! Je hebt gepraat met je medewerker, maar een oplossing is nog niet gelijk in zicht. De medewerker gaat na 6 weken naar de bedrijfsarts voor een probleem analyse en deze zegt dat de medewerker volgende week voor 50% kan starten met het hervatten van zijn werkzaamheden! Hoera, jij kan je daar prima in vinden, maar de werknemer klaagt steen en been. Wat nu?
Deze situatie is lastiger. Onderaan het advies van de bedrijfsarts staat: wanneer je het niet eens bent met dit advies, dan kun je een deskundigheidsoordeel aanvragen bij het UWV. Dus wanneer de medewerker denkt dat de bedrijfsarts een foute inschatting heeft gemaakt kan de medewerker om het oordeel vragen van het UWV. Tot die tijd zul je een passende oplossing moeten vinden. Oordeelt het UWV dat de arts een goede inschatting heeft gemaakt op dat moment, dan zou de werknemer aan het werk moeten of wanneer hij het ook met dit advies niet eens is, kan deze het aanvechten bij een rechter. Is het UWV van mening dat de bedrijfsarts een verkeerd oordeel heeft gegeven? Dan heb je een nieuwe situatie en bekijk je wat op dat moment passend is voor de medewerker en vraag je opnieuw advies van de bedrijfsarts over de huidige situatie.
Kun je als werkgever ook een deskundigheidsoordeel aanvragen? Ja, dat kost iets meer maar is zeker de moeite waard. Vooral als je als werkgever twijfelt of je er alles aan gedaan hebt om het tot een goed herstel te krijgen. Wanneer je twijfelt, kun je ook een deskundigheidsoordeel aanvragen om hier zicht op te krijgen. Geeft het UWV aan dat je dingen hebt laten liggen, dan weet je wat je direct op moet pakken. Geeft het UWV aan dat je op de goede weg bent, dan heb je een uitspraak van het UVW dat je er alles aan doet. Deze uitspraak is niet bindend voor het verdere verloop van de re-integratie, maar wel lastig voor het UWV om van af te wijken.
Maar wat nou als de medewerker het niet eens is met het advies van de bedrijfsarts. Deze steen en been klaagt, niet meewerkt maar ook geen deskundigheidsoordeel aan vraagt?
Dus om ons voorbeeld te volgen: de bedrijfsarts zegt, vanaf volgende week 50% starten met hervatten van de werkzaamheden, maar de werknemer zegt dat dit niet lukt en wil voor 20% beginnen of een week later. Lastige situatie! Maar er ligt een advies van de bedrijfsarts en jij kunt je daarin vinden. De medewerker niet. Wanneer de medewerker geen deskundigheidsoordeel aanvraagt, betekent het dat hij het eens is met dit advies!!! Anders ging de medewerker er wel in verweer door middel van het aanvragen van een deskundigheidsoordeel.
En het wordt erger: Want als de werknemer het advies niet opvolgt, en niet in verweer gaat middels een deskundigheidsoordeel, werkt hij op dat moment niet mee aan zijn herstel! Hij volgt namelijk de voorgestelde stappen van de bedrijfsarts niet op. Formeel gesproken zul je dan als werkgever tijdelijk het loon moeten opschorten, totdat iemand weer meewerkt aan zijn re-integratie!
Dit lijkt misschien een beetje kort door de bocht, maar het wordt nog leuker: Doe jij als werkgever dit niet, dan kan het UWV oordelen dat jij als werkgever je ding niet hebt gedaan! Je had een loon sanctie moeten toepassen, dat heb je niet gedaan, dus ook jij als werkgever hebt niet alles in het werk gesteld om de re-integratie te laten slagen. Dus kun je als werkgever een sanctie krijgen!
Op het moment dat je met loonsancties begint, staan de verhoudingen natuurlijk wel behoorlijk op scherp en gaat de re-integratie waarschijnlijk langer duren, omdat de medewerker het er niet mee eens is en zijn of haar hakken in het zand gaat zetten.
Wanneer mogelijk zul je dit als werkgever moeten zien te voorkomen. Dus heb je een probleemanalyse ontvangen van de bedrijfsarts, ga dan met je medewerker zitten om het plan van aanpak op te stellen en bekijk in alle redelijkheid wat jullie beiden een goede weg vinden om te bewandelen! Verschillen jullie van mening, dan kan bedrijfsmaatschappelijk werk als bemiddelaar optreden om een realistisch opbouwschema voor te stellen die voor jullie allebei gaat werken.
Is je medewerker het niet eens met het advies van de bedrijfsarts, beweeg hem dan om een keus te maken: of je bent het niet eens en vraagt een deskundigheidsoordeel aan, of we gaan nu afspreken wat er voor nodig is om volgende week te kunnen starten voor 50%. Vanuit die positie kun je ook makkelijker uitleggen dat het meewerken wordt of een deskundigheidsoordeel aangevraagd moet worden, omdat jullie beiden anders in een situatie belanden die jullie niet willen.
Als bedrijfsmaatschappelijk werker blijf ik vaak uit de discussie door het gezamenlijk belang voorop te stellen. De werkgever wil iemand zo snel mogelijk weer terug die stabiel is en waar hij op kan rekenen. De werknemer wil zo snel mogelijk herstellen en met plezier weer naar het werk gaan. Dan levert deze ook de beste prestaties. Het uiteindelijke doel is hetzelfde. Niemand zit voor de lol maanden thuis. De weg en de snelheid om dit doel te behalen, daarover verschillen soms de meningen. Ik focus mij erop hoe we het proces kunnen versnellen en dat de medewerker het gevoel heeft dat de stappen voor hem realistisch en haalbaar zijn.
Verwante publicaties:
- De wet verbetering poortwachter in een notendop
- Psychische klachten bij je medewerkers. Wat doe je nog zelf en wanneer verwijs je door?
- Welke tools heb je als leidinggevende om met psychische klachten om te gaan?
- De oorzaken van stress aanpakken
- Waardoor ontstaan psychische klachten?
Dank voor dit duidelijke artikel. Ik werk vaak voor arbodiensten die trainingen geven over ziekte verzuimgesprekken. Ik speel dan de onwillige medewerker in gesprekken. Ik merk altijd dat er een enorme tekort aan kennis is bij leidinggevenden hoe het nu precies met het UWV en de arbodienst en is. Jouw artikel zet het heel duidelijk op een rijtje. Graag deel ik het op mijn website als je dit goed vindt.
Hallo Berdine, Natuurlijk mag je dit delen op je website. Het naspelen van een onwillige medewerker is een leuke en prima manier om een aantal vaardigheden aan te leren.
Kijk maar uit! Van de vrijblijvendheid van een bedrijfsartsenadvies blijft voor een rechter niets over. Je moet uitgebreid motiveren waarom je het advies genegeerd hebt. Ik vind dan ook dat bedrijfsartsen NIET moeten adviseren. ´Adviseren´ betekent iemand een suggestie doen hoe hij zijn verantwoordelijkheid moet invullen. Een hele opdringerige manier om je met iemand te bemoeien. Beter is het als een bedrijfsarts scenerio´s doorneemt... Je weet wel... Als-dan-oefeningen. ´Wat kan er gebeuren als je het loon doorbetaald ook al is er geen medische verklaring is voor het verzuim´; hier kan jouw bedrijfsarts goud voor je betekenen. Een goede bedrijfsarts staat zonder meer achter het besluit dat JIJ neemt!
Mooi, helder stuk! En escalatie d.m.v loonsancties inderdaad vaak in niemands' belang maar ook de werkgever weet dat hij zijn dossier op orde moet hebben alsmde 24 maanden ziek in zicht komen. Wat ik nog mis in het rijtje is mediation. Als er een conflict situatie meespeelt of ontstaat als gevolg van het ziekteproces kan een mediationtraject ruimte bieden om in een veilige, neutrale en vertrouwelijke setting in gesprek te gaan over communicatie, vertrouwen en evt. conflicten die reintegratie en herstel in de weg staan!
Prima artikel. Verantwoordelijkheden helder in kaart gebracht. Praktische keuzes in afwijking advies bedrijfsarts moeten goed worden beargumenteerd.
Mooi verhaal maar toch; ik heb alles nu meegemaakt in krap 4 weken tijd. Een werkgever die advies arbo arts naast zich neerlegd, een arbo arts die bij geen een behandelende specialist opvraagt, een werkgever die loon inhoudt, en ik (de werknemer) die steeds zieker wordt op mentaal gebied...... en nog steeds geen oplossing.
Ik gebruik sinds 2011 Fentanyl pleisters 100ug per uur. Mijn bedrijfsarts heeft in rapport geschreven: mag niet autorijden! Fentanyl valt vlgs de site van het CBR mbt geneesmiddelen in CAT 3..... echter na 2 weken gebruik vervalt dit geneesmiddel naar CAT1. Hierbij is autorijden geen probleem. Mijn vraag: mag een bedrijfsarts zomaar zoiets schrijven?
volgens deze site niet maarje kunt zelf ook googelen of een arbo arts medicijnen mag voorschrijven https://mijn.bsl.nl/mag-een-bedrijfsarts-medicijnen-voorschrijven/412710
De meeste "bedrijfsartsen" zijn geen artsen!! ik heb daar ervaring mee met 5 zaken dat de "bedrijfsarts" op staande voet ontslagen werd na een rechtzaak. de bedrijfsartsen van tegen spoedig zijn door het Medisch tuchtcollege uit hun beroep gezet en hebben geen bevoegdheid meer dus PAS OP en trek de "bedrijfsarts" na via het BIG register en via het Medisch tuchtcollege en laat je niks wijs maken door wat zich voor "bedrijfsarts" voordoet!!
Mijn vrouw heeft te maken gekregen met een zelfstandige bedrijfsarts, zonder goed te kijken naar haar situatie heeft hij advies gegeven dat ze na 2 weken 50% kan werken. MAAAR bij het bijzijn van de arts heeft haar baas gezegd, dat men liever van haar af wil. Daarna is mijn vrouw zo depri geraakt dat ze antidepresiva middelen moest gaan nemen. Na 6 jaar keihard werken, en zoveel winst genereren voor het bedrijf hoort ze nu dat ze niet welkom is (burn-out geval). De bedrijfarts heeft dit wel in zijn advies gezegd, maar zodanig verdraaid dat het waarschijnlijk juridisch klopt.
Volgens mijn bedrijfsarts heb ik geen belemmeringen maar deze zijn er wel degelijk, burn-out gevallen ernstige lichamelijke klachten na heup breuk. Nu wil mijn nieuwe manager dat ik 100% ga werken plus in mag niet re-integreren op mijn eigen afdeling meer een deceptie erbij. Heb het geprobeerd want zoals gezegd als ik niet mee zou werken zou ik een loonstop krijgen.Heb slaap medicatie maar moet gewoon s.morgens vroeg komen, terwijl ik altijd late diensten werk. Heb bedrijfsarts hierover gemaild maar ze laat niks horen, hoezo meewerken aan mijn herstel.
Schildklierproblemen. heb medicatie maar zit nu op het max en heb nog restklachten zoals vermoeidheid. Met een dag minder werken zou dit voorlopig zijn opgelost maar als de situatie zich verergerd dan zou ik straks mogelijk dan een uitkering krijgen van mijn nieuwe parttime baan. Dit voorgelegd aan mijn bedrijfsarts en die had een mooie oplossing; al mijn restklachten waren opeens los staaande klachten en als ik niet overgeplaatst wilde worden naar mogelijke afdelingen waar ik niet wil zijn moet ik het maar niet in mijn hoofd halen om mij ziek te melden.
Ik zit met iets anders. Ik vind dat ik al hersteld ben, maar volgens het reintegratieplan moet ik nog tot januari opbouwen. Dit heeft voor mij financiële consequenties en ik vind dat ik nu al volledig aan het werk kan. Wat zijn mijn rechten?
Marjet, als je beter bent kun je jezelf beter melden bij je leidinggevende. De procedure en meeste zaken over je ziekmeldingen en beter melden kun je teruglezen op de de website van het UWV. Wat je rechten exact zijn zou ik aan een advocaat vragen. Wellicht kun je het intranet, de interne bedrijfsprocedures of de CAO er op naslaan welke afspraken er zijn gemaakt.
L.S., Ik ben het niet eens met het traject dat de bedrijfsarts mij wil afdwingen en heb bedenktijd gevraagd. Ik werk nog slecht anderhalf jaar tot ik eerder met pensioen ga. Ik ga nu beginnen met reintegreren met 2x2 uur per week. Wat zijn de consequenties voor mij als ik weiger mee te werken aan het traject (psycholoog of maatschappelijk werk). Ik kan me voorstellen dat ik dan weer volledig moet gaan werken dwz niet meer met ziekteverlof ben. Het ziekteverzuim is wel werkgerelateerd.
Mooie pagina met veel informatie, maar ik mis wel een optie die misschien niet vaak voorkomt. Ik wil 100% werken en doe dat al enkele weken, maar de werkgever weigert mij 100% beter te melden. Nu heeft de bedrijfsarts advies gegeven om in stappen van 50% naar 100% werk te gaan en ik wil per direct 100% werken. Wat als de werkgever voor het advies van de bedrijfsarts kiest en ik het er dus niet mee eens ben ? Te gek voor woorden gewoon waar je tegenaanloopt om weer 100% mijn eigen werk te mogen doen. Hoor graag van je