Vier op de tien baby’s hebben ongehuwde ouders, maar is het partnerpensioen ook verzekerd?
Bijna de helft van de baby's die in Nederland worden geboren hebben ouders die niet getrouwd zijn met elkaar.
In 2014 en vorig jaar gold dat voor ruim vier op de tien (44 procent) baby's, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Bij eerstgeborenen ligt het percentage nog iets hoger, op 52 procent.
Als adviseurs met pensioenoogkleppen vinden wij dat wij dan direct dat wij Ondernemingsraden erop moeten wijzen dat in heel veel gevallen er dan geen partnerpensioen is verzekerd en vragen wij ons af of dit wel gewenst is?
Als een werknemer een paar jaar bij jullie werkt, wel een kindje heeft, maar niet gehuwd is, is een partnerpensioen dan niet nodig? Dit is vaak een onbekendheid die terug te lezen is in het “lezenswaardige” document het pensioenreglement. In keurige juridische taal is duidelijk onder welke voorwaarden de partner wordt aangemerkt als verzekerde partner.
De meeste pensioenuitvoerders kiezen ervoor om als verzekerde partner de huwelijks partner aan te merken, de geregistreerde partner of de partner mits je een notariële akte hebt laten opmaken.
Misschien eens goed om het pensioenreglement er eens bij te pakken en na te lezen hoe dit bij jullie is geregeld. En of wat er geregeld is ook gewenst is.
Wij vinden het nogal wat als je tegen de partner met kinderen van een overleden werknemer zou moeten gaan zeggen dat er iets van eigen schuld, eigen verantwoordelijkheid, maar geen dekking is geregeld volgens de kleine lettertjes. De premie om dit goed te regelen is verwaarloosbaar.
Verwante publicaties:
- Pensioenzoekplaatje: Als u bent geboren vóór 1 mei 1954 dan sluit uw pensioenopgave waarschijnlijk niet aan bij uw persoonlijke situatie
- Eerder met pensioen, kan dat?
- Veranderingen op de visie van het partnerpensioen
- Pensioen is uitgesteld salaris
- De onderhandelingen over een nieuwe pensioenregeling
- Waarom zou de OR instemmen met versoberen van het pensioen?
- De meeste Nederlandse werknemers willen gewoon een goed pensioen. Geen gedoe!
- Partnerpensioen ten onrechte gekort.
- Pensioenschade door onjuiste voorlichting aan werknemers: de werkgever moet compenseren!
- Artikel 27 van de WOR (instemmingsrecht pensioen) gaat veranderen.
- Een nieuwe pensioenuitvoerder kiezen, enkele overwegingen.