De impact van Zonnepanelen op de levensduur van het dak
Ik ging onlangs weer op zoek naar de impact van zonnepanelen op de levensduur van het dak. Ja, ik weet het, Ik ben een dak-specialist met soms rare gewoontes. Ik “googelde” namelijk: “Tosti ijzer op je dak” en vond zo onderstaande afbeelding.
Waanzinnig toch? In mijn vorige blog “Zonnepanelen en isolatie, duurzame innovatie” heb ik mijn zorg uitgesproken over bouwkundig duurzame daken, zelf energie opwekken én wat mooi is. Tot op heden is het een complex probleem bestaande uit meerdere elementen en lagen. Net als een … ehm ... tosti.
De vergelijking die ik maak gaat niet zozeer over het tosti ijzer als wel over het elektronische apparaat op je dak. Dan is het toch extra grappig dat men een zonnepaneel een tosti ijzer noemt.
Zoals u wellicht al weet heeft Tesla ook een solar roof. Al gelden hun garanties en beoordelingen voorlopig nog alleen in Amerika. Het is simpelweg big business. Dat juich ik van harte toe.
Big Solar Business vs. Duurzaam Bouwen
De elektronica- en bouwsector zijn echter verschillende werelden. Kijk alleen al naar de snelheid van innovaties en ontwikkelingen.
Het is natuurlijk mooi dat er zoveel ontwikkeling is in de elektronica. Rendementen stijgen en kosten dalen. Bouwproducten kennen een langzamer innovatietraject, maar wel een langere “product lifecycle”.
In de bouw geldt dat materialen 50 jaar aan constructieve veiligheid moeten voldoen, acceptatie van de bouwer vergen en een woud aan certificaten vereisen.
Iets waar ik zelf regelmatig mee geconfronteerd wordt, is de opmerking: “Waarom doen jullie zo moeilijk?
Mijn antwoord: “Omdat we geen problemen willen en dat al ruim 50 jaar voorkomen hebben”.
“Jahaa, ...”, zegt uw zonnepaneel verkoper dan. “...maar zo’n paneeltje gaat wel 25-30 jaar mee. En Nederland heeft een prima geschikt klimaat. Voor de prijs hoeft u het ook al niet te laten, want op korte termijn verdient u er al een veelvoud van terug”.
Theoretisch gezien kan dat kloppen. Echter, u weet net zo goed als ik, dat wat vandaag aan elektronica wordt ontwikkeld morgen al verouderd kan zijn. Wat men er bovendien vaak niet bij zegt is dat uw dak echt goed op orde moet zijn en blijven.
Ventilatie en prestatie
Waar het op elk dak vooral om gaat is: goede ventilatie, water- / winddichtheid en esthetiek. Waar voorheen, in de meeste gevallen, de keramische of betonnen dakpan de waterdichtheid en ventilatie voor zijn rekening nam is dat nu vaak het zonnepaneel.
Als dakenspecialist gun ik iedereen een PV-systeem dat qua prestatie de waterdichtheid en ventilatie van een dakpan evenaart. De onderliggende isolerende dak elementen kunnen meer dan 50 jaar probleemloos meegaan. Net zolang de vocht en ventilatie huishouding op orde is.
BIPV oplossingen
En hier ligt de grootste uitdaging bij zonnepanelen die worden toegepast in een indak-systeem (BIPV). Bij een indak-systeem worden de zonnepanelen niet bovenop de dakpannen gemonteerd, maar komen ze direct op de onderliggende constructie. Hierdoor ontstaat esthetisch een mooier dak.
Het probleem is echter: hoe zit het met de waterdichtheid, de ventilatie, de temperatuurontwikkeling en de damp-openheid?
Bouwkundig gezien ben ik wat bovengenoemde betreft kritisch over de huidige bestaande oplossingen.
Begrijp me niet verkeerd, Ik ben een groot voorstander van zonne-energie en indak-systemen en ik ben ook overtuigd dat een dak energie kan opleveren én bouwkundig duurzaam én ook nog heel mooi kan zijn.
Een bouwkundig verantwoord én duurzaam solar dak
De solar business trein is allang vertrokken. Dus, hoe kan ik, met al mijn enthousiasme en kennis, samen met ons hele team toch helpen?
In mijn volgende blog zal ik hier dieper op ingaan en u meenemen in mijn zoektocht naar de perfecte oplossing voor de toepassing van een tosti ijzer … sorry… zonnepanelen, bij indak-systemen. Kunt u niet zolang wachten? Dan adviseer ik u de website van IsoBouw te bezoeken: IsoBouw.nl/SlimFixSolar.
Of lees meer in de Whitepaper.
Dat het u mag smaken! Ik ben er voor de daken.
En andere dingen, maar daarover later wellicht meer.
Ik kom zelf altijd graag in contact met mensen binnen de wereld van de woningbouw, bouw-, zonnepanelen- of energiesector. Om mee te sparren, of misschien later wel voor een samenwerking. Misschien bent of kent u iemand? Laat het me weten.
Meer informatie is te verkrijgen via een twitter bericht aan @IsoBouw en/of volg IsoBouw op LinkedIn of via de site www.isobouw.nl.
H. Smits
Productontwikkeling, IsoBouw Systems BV
Op de solar-business-trein stappen en de besturing overnemen. Iedereen zal je dankbaar zijn. Sneller, veiliger en betere dienstregeling. Succes!
Super artikel, er zijn enkele punten dat ik denk van daar had ook wel over verteld mogen worden, maar voor de rest vind ik 'm echt top. TP