Onjuiste informatie bij pensioenverandering: Schade betalen
Bij het overstappen van de ene naar de andere pensioenregeling blijkt dat niet volledig juiste informatie aan de medewerkers is gegeven. De rechter bepaalde in eerdere uitspraken dat de werknemer ondubbelzinnig moet instemmen met de veranderde arbeidsvoorwaarde en de werkgever een zorgplicht heeft. De informatie moet volledig, begrijpelijk zijn en de medewerker moet instemmen met de verandering.
En hier schort(te) het heel regelmatig aan, met de kans dat werknemers hierop terugkomen.
Zo ook een medewerker die het Gerechtshof op 8 mei 2018 in hoger beroep een uitspraak vroeg die zware financiële gevolgen heeft. Het pensioenfonds PMT (Pensioenfonds Metaal en Techniek) heeft de door de werknemers van DaimlerChrysler Nederland opgebouwde pensioenrechten van Nationale Nederlanden overgenomen.
In de brief aan de werknemers waarin goedkeuring werd gevraagd voor de overdracht schreef het pensioenfonds onder andere dat de overdracht geen financiële gevolgen zou hebben.
Er is echter een groot verschil tussen een gegarandeerd pensioen bij een pensioenverzekeraar zoals Nationale Nederlanden en het pensioen bij een pensioenfonds. Een pensioenfonds mag het afgesproken pensioen niet uitkeren als zij onvoldoende middelen heeft.
Nu blijkt dat het pensioenfonds onvoldoende middelen heeft en de pensioenen heeft moeten verlagen heeft de rechter geoordeeld dat het pensioenfonds niet heeft voldaan aan haar (zorg)plicht om de werknemers te informeren over de mogelijkheid dat het pensioenfonds de bevoegdheid om te korten (minder uitkeren) en wordt verplicht alle schade en te leiden schade te vergoeden.
Werknemers hebben een deel van hun zekerheid opgegeven door hun waarde over te dragen aan het pensioenfonds.
Omdat kennis van groot belang is geven wij in juni weer een tweetal workshops voor leden van Ondernemingsraden.
Verwante publicaties:
- Het grote belang van goede pensioenindexatie
- Middelloon pensioencontract loopt af: onderhandelen over hoeveel minder pensioen het gaat worden?
- Een nieuw pensioencontract op basis van beschikbare premieregeling
- Ook bij pensioenregelingen geldt:“Die cijfers kloppen op zichzelf, maar cijfers zijn slechts getallen".
- Garantiepensioen wordt een onzeker pensioen en de onjuiste argumenten
- Nabestaandenpensioen bij beschikbare premie op basis van middelloon of eindloon?
- Korting bij uitstel van het pensioen van 65 naar 68 jaar: ook bij garantiepensioen!
- Rechtbank draait verandering pensioen terug
- Doorbeleggen na de pensioendatum
- Slecht pensioenadvies Delta Lloyd
- Van middelloon naar beschikbare premie: welke staffel?
- Verval indexatieperspectief: verzekeraars reageren
- Inspanningsverplichting pensioenuitvoerder?
- CAO en pensioen
- Aanpassing pensioenregeling 1 januari 2018
- Is de pensioenstaffel gebaseerd op 4% prudent?
- Lager pensioen bij uitstel pensioen van 65 naar 67 jaar: ook bij garantiepensioen!
- Nationale Nederlanden zet werkgever op het verkeerde been, gepensioneerden worden gedupeerd: het Pensioenpaard van Troje
Ik heb bij mijn vorige werkgever een pensioenverzekering met winstdeling afgesloten waar ik niet achter stond maar mijn werkgever bleef er op aandringen om het toch te doen ik had geen idéé wat het inhield wij moesten daarna direct weer aan het werk had dit thuis wel gelezen maar snapte er niks van,dit is meer dan 15 jr. geleden ,dit bedrijf bestaat al lang niet meer en ik wil hier vanaf.heb al verschillende keren gebeld voor af te kopen zonder de winstdeling maar krijg het niet voor elkaar ,loop tegen een muur .Het bedrag word pas uit gekeerd in 2024 ,als je dan natuurlijk nog leeft en het bedrag word per maand uitgekeerd .het is van Zwitserleven .Ik heb wel in het contract gelezen dat hij af te kopen is alleen zonder winstdeling oké dat kan ,maar ze blijven zeggen dat dit niet af te kopen is
Dank voor uw reactie. Pensioen is niet afkoopbaar, maar bij het wisselen van baan wel overdraagbaar naar de pensioenuitvoerder van uw nieuwe werkgever. Mogelijk kunt u deze vragen of het voor u interessant is om deze actie te ondernemen. Het onder druk zetten van werknemers om akkoord te gaan met een verandering gebeurt vaak en dit is uiteraard niet correct zoals de rechter ook van mening was. Mocht u meer informatie willen of aanvullende vragen hebben, dan help ik u graag verder Met vriendelijke groet ,Gerard van der Toolen Or-pensioenadviseurs