Lege BV? Weg ermee
Je bent ooit begonnen met een BV, maar uiteindelijk kom je erachter dat dit niet de perfecte rechtsvorm voor jou is. Of je overweegt toch om je carrière om te gooien en wat anders te gaan doen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je na enige tijd van je BV af zou willen.
Een BV kan op meerdere manieren eindigen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat jouw BV wordt overgenomen door een andere BV, het kan ook zo zijn dat de BV failliet gaat. Daarnaast is het mogelijk om zelf te stoppen met je BV. Het opheffen van je BV klinkt vaak als een lastige kwestie en ondernemers zien er vaak tegenop. Waar begin je en hoe gaat de procedure in zijn werk? Het is echter niet zo ingewikkeld als het klinkt. In dit artikel stappenplan opheffen BV kun je precies vinden hoe de opheffing van een BV in zijn werk gaat.
Waarom zou je kiezen voor de opheffing van je BV?
1. Ten eerste zou het kunnen dat de BV inactief is geworden. Terwijl je de BV houdt waar niets in gebeurt blijven de administratieve verplichtingen bestaan. Dit kost je uiteindelijk alleen maar geld. Het opheffen van een BV scheelt je dus veel verplichtingen zoals aangiftes en hoog oplopende administratiekosten.
2. Het is ook mogelijk dat de BV weinig inkomsten genereert en dat de BV uiteindelijk failliet zal gaan. Om een faillissement te voorkomen is het mogelijk om de BV op te heffen.
3. Het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld met pensioen bent gegaan en een stamrecht BV heeft opgericht om de gouden handdruk te ontvangen. Nadat de gelden hieruit zijn blijf je achter met een lege BV. Als je niet van plan bent om verder wat met de lege stamrecht BV te doen is het opheffen van de BV de beste optie.
Vormen van opheffing
Er zijn verschillende manieren om je BV op te heffen. Je kunt ervoor kiezen om je BV op de normale manier op te heffen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een turboliquidatie. In het artikel (turbo)liquidatie wordt er verder uitgelegd hoe de liquidatie van een BV in zijn werk gaat.
Turboliquidatie
Zoals eerder genoemd zijn er dus twee vormen van opheffen van je onderneming. De eerste stap die er dient te worden ondernomen bij een (turbo)liquidatie is dat er een aandeelhoudersbesluit dient te komen over de liquidatie van de onderneming. Dit besluit moet daarna ondertekend worden door de aandeelhouders. Nadat dit besluit is genomen en ondertekend kan de BV worden geliquideerd.
Een turboliquidatie houdt in dat de liquidatie, zoals het woord het al zegt, wat sneller gaat dan een gewone liquidatie. Dit kan echter niet zomaar gebeuren. Hier is een aantal voorwaarden aan verbonden:
1. De BV mag geen lopende vorderingen hebben.
2. De BV heeft geen schulden (is wel mogelijk, maar liever niet).
3. De te liquideren BV mag geen bestuurder of aandeelhouder zijn van andere BV’s.
4. De aandelen van de BV zijn niet verpand of gecertificeerd.
Wat doen wij?
Nadat de aanvraag voor de opheffing van de BV is gedaan maken wij de benodigde stukken zoals het liquidatiebesluit voor je op. Deze documenten verschijnen in je online omgeving. Nadat de documenten door jou zijn ondertekend en naar ons zijn opgestuurd, beoordelen wij de stukken en maken alles in orde met de KvK.
Kosten
Ben je van plan je BV op te heffen? Dit kan bij ons al vanaf 199 euro exclusief btw. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze specialisten.