Vele uren arbeid heeft je blog of artikel gekost. Je hebt er lang over nagedacht, onderzoek gedaan, het opgeschreven, geredigeerd en gecontroleerd door in overleg met anderen te gaan. Jouw blog is eindelijk af en wordt geplaatst. Twee weken later kom je erachter dat iemand al jouw gemaakte inspanningen zonder enige moeite heeft gekopieerd. Copy-paste gedrag, zonder enig respect voor jouw werk! Wat vind je daarvan? Helaas komt het vaker voor dan je denkt.

Misschien is datgene wat je kan overkomen wel het beste voorbeeld om duidelijk te maken, dat je iemands auteursrecht gewoon moet respecteren. Dat wil je zelf toch ook? Dus niet zomaar iemands woorden herhalen en natuurlijk bij het zakelijk bloggen ook gebruikmaken van rechtenvrije foto’s. Niet voor niets kun je bij Google afbeeldingen filteren op gebruiksrechten en zijn er organisaties zoals:

waar je prachtig mooie afbeeldingen kunt kopen.

Voorkom onnodige schadeclaims

Het compleet herhalen van wat iemand heeft geschreven, wordt in onze wetgeving gezien als plagiaat en is een strafbaar feit. Vooral omdat degene die dit doet zich voordoet alsof hij of zij die andere persoon ook is. Dat is waarom het in rechtbanken zo’n gevoelig onderwerp is, zeker in een maatschappij waar personen gelukkig steeds beter juridisch worden beschermd. Ook als er geen copyright vermeld staat mag je nooit zomaar iemands werkzaamheden op jouw naam overnemen of dupliceren. Omdat de oorspronkelijke schrijver van de blog hier economische schade van kan ondervinden en in alle gevallen door de rechter in het gelijk zal worden gesteld. Logisch toch?

Citeren van gedeeltelijke teksten (met bronvermelding) mag, als daar tenminste een bepaald doel achter zit. Je betrekt de tekst bijvoorbeeld in een discussie die je aan het voeren bent.

Het respecteren van auteursrechten is dus wettelijk bepaald. Bedenk dat de bewijsvoering bij inbreuk simpel is en de boetes enorm kunnen oplopen. Zo gebruikte één van onze leden een ANP-foto van een steigerongeluk in zijn blog om een argument kracht bij te zetten. Daar werd hij maanden later op aangesproken. Hij kon verdere problemen afkopen met een 1-jarige licentie voor € 325,-. Gespecialiseerde advocatenkantoren in binnen- en buitenland gebruiken tegenwoordig ook software om inbreuken op auteursrechten op te sporen.

Zoek naar de interactie

Weet je wat nu zo interessant is? Dat de meeste schrijvers of bedrijven het wel prima zullen vinden als ze als bron worden vermeld. Niets is mooier dan dat iemand jouw werk waardeert en jou of je bedrijf positief onder de aandacht brengt. Een citaat overnemen mag, zolang het in de context is van dat wat je zelf aan het schrijven bent. Beter is het om toestemming te vragen, omdat de kans groot is dat degene die je citeert dan ook jouw zakelijke artikel zal gaan liken of delen. Hoe meer je de interactie zoekt, hoe groter de kans dat jouw blog of artikel ook wordt gezien.

Websites voor gratis foto's

Naast de bovengenoemde websites waar je moet betalen voor de foto's, zijn er ook vele websites met gratis foto's:

Let er wel op, dat sommige van deze sites je tussendoor ook foto's aanbieden waarvoor je moet betalen.

Update: N.a.v. dit blog ben ik benaderd door:

  • Pikwizard waar je gratis foto's kunt downloaden, maar die ook een bewerkingstool aanbiedt, zodat je interessante effecten kunt meegeven aan de foto's. Die service kost geld.
  • Stock Photo Press, die een zeer uitgebreid blog hebben geschreven over: The 27+ Best Free Stock Photo Sites in 2019!

Maak je eigen afbeeldingen

Je kunt natuurlijk ook zelf foto's en andere afbeeldingen maken voor je blog. Zo zijn er allerlei leuke tools beschikbaar, die je daarbij helpen:

  • Stencil: niet alleen hebben zij een gigantische hoeveelheid gratis afbeeldingen, iconen en templates, maar ook de mogelijkheid om die afbeeldingen te manipuleren. De gratis versie van Stensil laat je 10 afbeeldingen per maand maken. Deze tool is vooral bedoeld voor marketeers en bloggers, die ook veel gebruik maken van de social media.
  • Infogram: Infogram stelt je in staat een breed scala aan grafieken te produceren.
  • Quozio: is een grappige tool om quotes leuk aan te kleden.
  • Piktochart: een makkelijk hanteerbare tool om infographics en rapporten te maken.
  • Canva: Deze tool is vooral bedoeld om afbeeldingen te maken die geschikt zijn voor de diverse social media.
  • Microsoft Word: vooral SmartArt geeft je leuke mogelijkheden om ideeën grafisch weer te geven.

Resumerend

Inbreuk op auteursrechten is een serieuze zaak en kan stevige repercussies hebben. Met een klein beetje moeite is het als volgt te vermijden door:

  • toestemming te vragen
  • gedeeltelijke teksten te citeren met bronvermelding
  • rechtenvrije foto's te gebruiken al dan niet tegen betaling
  • zelf de afbeeldingen te maken

De beloning is enorm. Een gerust geweten, geen risico, meer waardering door de lezers en zeer veel voldoening.

 
 
Verwante artikelen:

 
Categorie:Marketing Advies