Die vraag kan ik misschien het beste beantwoorden door eerst het fenomeen crowdfunding en haar vele mogelijkheden hieronder te beschrijven.

Wat is crowdfunding?

Het is een manier om voor een bepaald project financiële middelen aan te trekken door beroep te doen op vrienden, familie, klanten en individuele investeerders. Je maakt dus gebruik van de inspanningen van een grote groep personen, die tevens hun netwerken inzetten via social media en crowdfunding platforms voor een nog groter bereik.

Deze methode stelt je in staat om van meet af aan het grote publiek (de "crowd") in te zetten voor de financiering. In tegenstelling tot de traditionele manieren om geld op te halen, ben je niet meer beperkt tot een kleine groep van bankiers, angels investors en institutionele beleggingsmaatschappijen. Crowdfunding platforms geven je een enorme toeter in handen om voor een groot publiek je pitch te doen.

Vormen van Crowdfunding

crowdfunding
Afhankelijk van het project waarvoor je geld aantrekt, zijn er verschillende vormen van crowfunding.

  • Op donaties gebaseerde crowdfunding
    Bij deze vorm van crowdfunding krijgen de geldschieters niets terug voor hun bijdragen. Net als bij andere vormen van liefdadigheid zit de beloning in de voldoening en betrokkenheid die de donateur ervan ondervindt (psychologische baten). Dit soort crowdfunding campagnes worden dikwijls georganiseerd bij rampen, goede doelen en specifieke persoonlijke problemen. Denk bij dat laatste aan daklozen- en vluchtelingenhulp en excessieve niet-gedekte medische kosten.
  • Sponsoring via crowdfunding
    Hier krijgen de geldschieters evenmin hun geld terug, maar bestaat hun beloning, naast voldoening, uit een andere compensatie. Dat kan zijn een product of dienst van het bedrijf dat zij "sponseren", of het bijwonen van een culturele manifestatie of enkel een stuk naamsbekendheid.
  • Investeren via crowdfunding
    Bij deze vorm worden de investeerders beloond met een deel van het project dat zij financiering. Zij worden mede-eigenaar en dat wordt uitgedrukt in een percentage van het aandelenkapitaal. Hun financiële compensatie zou bij een positieve gang van zaken kunnen bestaan uit dividend en/of waardevermeerdering van de aandelen.
  • Leningen via crowdfunding
    In dit geval worden leningen verstrekt, waarop rente wordt betaald en die uiteindelijk dienen te worden afgelost. Dit is de meest populaire variant, vanwege het relatief lage risico en een aantrekkelijke rentevergoeding in een tijd dat bijvoorbeeld bankdeposito's praktisch niets opleveren.

Is crowdfunding wat voor jou?

  • Geldschieter's perspectief
    Terugkomend op de vraag of crowdfunding iets voor jou is, hangt het antwoord in de eerste plaats af aan welke kant je staat. Ben je geldschieter en meer op zoek naar maatschappelijk betrokken projecten en niet zo zeer uit op geldelijke beloning, dan is er een ruime keuze. Persoonlijke voorkeuren geven dan de doorslag.
    Ben je geldschieter en zoek je rendement, dan is de keuze weer sterk afhankelijk van de mate van risico dat je bereid bent te nemen. Hoe meer risico, des te hoger de potentiële beloning. De praktijk wijst uit dat verreweg de meeste investeerders gaan voor de relatief veilige leningvariant. Meestal varieert de bruto rente tussen 5-9% met een looptijd van tussen de 3-8 jaar.
  • Geldzoeker's perspectief
    Het kan zijn dat de traditionele financieringswijzen zoals bankkrediet, lastig te realiseren zijn. Het is ook heel goed mogelijk dat jezelf al een heel groot netwerk hebt van mensen die wel een steentje willen bijdragen. Dat, aangevuld met de werving van geldschieters via een professioneel crowdfunding platform, is crowdfunding een financieringswijze die veel grotere betrokkenheid van alle belanghebbenden beloofd.

crowdfunding

Aandachtspunten bij crowdfunding

Voorbereiding:
Dit alles neemt natuurlijk niet weg, dat je je huiswerk goed gedaan moet hebben. Vele kleine geldschieters betekent niet dat zij niet kritisch zullen zijn inzake de haalbaarheid van het project. Zelfs als geldelijke beloning niet verlangd wordt als compensatie, dan nog willen de geldschieters zien, dat het geld niet over de balk wordt gegooid.
Voorwaarden:
Bij leningen zijn er nog andere zaken waarmee je rekening moet houden wil je succesvol zijn. Denk daarbij aan de hoogte van de investering en de rente en looptijd. Bij bedragen tussen 50.000 en 500.000 euro, een redelijke rente gezien het risico en een looptijd die past bij de lening, is de kans op een geslaagde crowdfunding campagne het grootst. Heb je nog wat extra zekerheid te bieden, dan trek je ook de laatste investeerders nog over de streep.
Populaire projecten:
In de categorie donaties en sponsoring zijn culturele projecten zoals in de film- en muziekindustrie en projecten voor ontwikkelingshulp erg populair. Startende bedrijven worden vaak in de vorm van deelnames gefinancierd. Bij de meest voorkomende crowfunding categorie worden er vooral leningen verstrekt aan MKB-bedrijven en vastgoedprojecten (vooral onze specialisatie als Geldvoorelkaar.nl).

Conclusie

Ben je niet blij met de traditionele vormen van financiering en zoek je naar nieuwe wegen om je ideeën te te ontwikkelen, dan is crowdfunding zeker wat voor jou. Welke vorm van crowdfunding het beste bij je past hangt natuurlijk af van je project. Ben je MKB-er of betreft het vastgoed, dan zou je zeer goed bij ons terecht kunnen voor je financiering en professionele begeleiding. Onze ervaring en manier van werken zorgt voor korte lijnen en een zeer snel financieringstraject. Een passende financiering met behulp van crowdfunding, eventueel gecombineerd met andere financieringsvormen, zorgt ervoor dat je snel je plannen kunt verwezenlijken. De crowdfunding campagne levert als bonus ook nog eens extra publiciteit op.