Crowdfunding helpt spaargeld verantwoord groeien
Het sparen vormt een essentieel aspect van de Nederlandse cultuur. We houden de uitgaven in de gaten en onze spaarquote is aanzienlijk hoog. Over het algemeen leggen we ongeveer 15% van ons beschikbare inkomen opzij. Dit spaargeld zoekt naar rendement, of zou dat in ieder geval moeten doen. In de praktijk wordt slechts een deel van het spaargeld daadwerkelijk belegd. Veel spaargeld genereert echter maar weinig rendement en slaagt er zelfs niet in de inflatie bij te benen. Dit komt onder andere doordat banken niet bijzonder genereus zijn met hun rentetarieven.
We geloven dat spaarders meer rendement op hun spaargeld zouden kunnen behalen en dat crowdfunding hierin een cruciale rol zou kunnen spelen.
Hoe belangrijk is sparen?
- Wat motiveert de spaarder?:
Het biedt een financiële basis en een vangnet voor onvoorziene uitgaven. Het is cruciaal voor langetermijnplanning, zoals het aanschaffen van een huis, het opstarten van een bedrijf, het bekostigen van de opleiding van kinderen of het opbouwen van pensioen. Bovendien kan het dienen als een bron van passief inkomen.
Naast deze tastbare toepassingen is er ook een psychologisch aspect: spaargeld geeft een gevoel van financiële onafhankelijkheid.
Hoewel het hebben van spaargeld van groot belang is, is het tevens essentieel om een gebalanceerde financiële strategie te volgen. Hierbij wordt spaargeld gecombineerd met andere vormen van investeringen om op de lange termijn financiële doelen te verwezenlijken.
- Welke rol speelt spaargeld in de economie?:
Banken maken gebruik van spaargeld om leningen te verstrekken aan zowel bedrijven als particulieren. Deze leningen worden aangewend voor diverse doeleinden, zoals investeringen in nieuwe projecten, uitbreiding van bedrijven, en de aanschaf van goederen en diensten. Dit stimuleert de economie en draagt bij aan de totstandkoming van groei. Een gezonde spaarindustrie speelt bovendien een cruciale rol in de stabiliteit van het financiële stelsel, waarbij spaargeld fungeert als een buffer voor toekomstige uitgaven, waaronder pensioen.
Al met al draagt een robuust spaarwezen bij aan een stabiele en veerkrachtige economie, waarbij spaargeld wordt omgezet in investeringen en consumptie. Dit draagt op zijn beurt bij aan het bevorderen van de economische groei, terwijl het tevens helpt om de levensstandaard in moeilijke tijden gemakkelijker te handhaven.
Hoe kan ik het rendement op mijn spaargeld vergroten?
Veel spaarders ervaren grote frustratie omdat het rendement op spaargeld momenteel laag is. Het direct opneembare spaargeld bij de drie grootste banken levert momenteel hoogstens 1,5% op. Als je je geld voor langere tijd vastzet, komt daar nog 1 of 2 procent bij. Dit resulteert echter in een negatief rendement op je spaargeld, rekening houdend met inflatie en mogelijk belasting.
Hoe kun je dan toch een positief rendement behalen? Dit is alleen mogelijk als je bereid bent om een bepaald risico te nemen met je spaargeld. De uitdaging is om een risico-rendementsverhouding te vinden die bij jouw voorkeuren past. Als je een hoge tolerantie hebt voor risico, zou je je spaargeld bijvoorbeeld kunnen investeren in cryptovaluta of onbewezen startups. Voor degenen met een lagere risicotolerantie zijn vastgoed en staatsobligaties wellicht geschiktere opties.
In dit blog willen we de rol van crowdfunding onderzoeken en kijken naar de risico-rendementsverhouding die daarmee gepaard gaat.
Hoe zit het met de risico-rendementsverhouding van crowdfunding?
Vaak associëren beleggers zakelijke crowdfunding met aanzienlijke risico's. Waarom zou men immers crowdfunding overwegen wanneer men eenvoudigweg naar de bank kan gaan voor een redelijke financieringsbehoefte? Men concludeert dan dat de bank schijnbaar geen interesse heeft. De werkelijkheid laat echter een ander beeld zien. Er zijn diverse redenen waarom crowdfunding de voorkeur geniet of wordt gebruikt naast bancaire financiering.
Bij crowdfunding speelt het crowdfunding platform een zeer belangrijke rol. Zo zorgt zij bijvoorbeeld voor een zeer gunstige risico-rendementsverhouding. Dat begint bij het preventieve proces, waarbij projecten zorgvuldig worden beoordeeld voordat ze op het platform verschijnen. Er is een grondige screening van ondernemingsplannen, begrotingen en de mensen achter het project. Deze screening omvat zowel interne als externe controles, inclusief BKR-score, Creditsafe-score en Graydon G-PD-percentage.
Vervolgens wordt het project geclassificeerd op basis van risico, en het rentepercentage wordt bepaald aan de hand van de resultaten van de screening. Investeerders hebben de vrijheid om te kiezen of ze al dan niet in het project willen investeren, afhankelijk van hun bereidheid om een bepaald risico te lopen.
Natuurlijk wordt er ook gekeken naar verschillende waarborgen, zoals hoofdelijke aansprakelijkheid, depotregeling, borgstelling, hypotheekrecht, pandrecht, bankgarantie en diverse soorten hypotheekverklaringen. Deze waarborgen fungeren als bescherming voor investeerders in het geval van wanbetaling door de geldnemer.
Dit proces resulteert in investeringsmogelijkheden met een optimale verhouding tussen risico en rendement.
Kies het juiste begeleidende crowdfunding platform
Ons platform Geldvoorelkaar.nl wordt streng gecontroleerd door de financiële autoriteiten. Gedurende de afgelopen 13 jaar hebben we een voortreffelijke reputatie opgebouwd, en we streven ernaar deze te behouden. Projecten met beperkte levensvatbaarheid doorstaan onze grondige screening niet. Op deze manier komt onze uitgebreide kennis en ervaring volledig tot hun recht.
Wij waarborgen maximale transparantie door gedetailleerde informatie over projecten te verstrekken, inclusief financiële gegevens, risico's en doelstellingen. Hierdoor kunnen beleggers weloverwogen beslissingen nemen. Diversificatie wordt aangemoedigd, zodat investeerders hun geld over verschillende projecten kunnen verdelen, wat het risico verder vermindert.
Daarnaast houden we voortdurend de vinger aan de pols om snel te kunnen ingrijpen. Deze begeleiding voorkomt dat zaken onnodig uit de hand lopen.
Het hanteren van beschermingsstrategieën zoals preventie, zekerheden en begeleiding is voor ons vanzelfsprekend. Dit resulteert in een uitstekende verhouding tussen risico en rendement, waardoor beleggers een zeer aantrekkelijk netto rendement op hun spaargeld behalen!