Vergrijzing en dubbele vergrijzing

De komende jaren groeit het aantal 65-plussers in de bevolking van 20% naar 25% in 2040. Het aantal 80-plussers verdubbelt van 800.000 nu naar 1,6 miljoen, wat we de dubbele vergrijzing noemen. Mensen willen (en moeten) langer thuis blijven wonen en hun zelfstandigheid behouden. Het aantal ouderen dat zelfstandig woont, is sinds de jaren 80 flink gestegen. In 1980 woonde 37 procent van de 80-plussers op zichzelf, inmiddels is dat 89 procent.

De woonwensen van de vergrijzende bevolking

Daarnaast hebben zeker oudere mensen op hogere leeftijd de wens om dichtbij leeftijdsgenoten te wonen. Door de toenemende mobiliteitsbeperkingen en een kleiner wordend sociaal netwerk ontstaat bij een deel de wens om contacten dichter rond de eigen woning te vinden om zo meer zaken samen te kunnen doen en om elkaar te kunnen helpen. Hiervoor werken we vanuit InfraVitaal samen met SprenghenParc. Prettig wonen, contacten met anderen en een zinvolle bezigheid zijn de drie ingrediƫnten die de basis vormen om goed ouder te worden.

De groeiende vraag naar seniorenhuisvesting

Deze toenemende vergrijzing zorgt voor een snel groeiende vraag naar seniorenhuisvesting. Daarnaast ontstaat de uitdaging om zorgfaciliteiten te optimaliseren en betaalbaar te houden. Senioren worden aangemoedigd om langer zelfstandig te wonen, terwijl het aantal beschikbare mantelzorgers afneemt. Dit maatschappelijke probleem brengt ook kansen met zich mee.

Institutionele beleggers investeren meer in zorgvastgoed. Corporaties richten zich op de leefbaarheid van wijken en denken na over welzijns- en zorgarrangementen. Vanaf 2024 hebben gemeenten lokale woonzorgvisies en nemen meer regie. Bovendien zijn veel senioren kapitaalkrachtig genoeg zijn om te voorzien in de eigen huisvesting en zorg.

Complexe uitdagingen

De oplossingen liggen niet enkel in het bouwen van meer woningen. De uitdagingen zijn meer complex en vragen een breder perspectief op oplossingen. Het vraagt versterking van sociale cohesie, inzet op vitale wijken, toepassing van technologische mogelijkheden, een leefomgeving die bijdraagt aan toekomstbestendig wonen en financiering daarvan.

Waar gaat het bij InfraVitaal om: mensen zo lang mogelijk verantwoord, prettig, in eigen omgeving en zo zelfstandig mogelijk te laten wonen. De komende jaren wacht een grote uitdaging voor seniorenhuisvesting en zorgvastgoed. Het gaat niet alleen om ontwikkelen, financieren en exploiteren van vastgoed, maar ook om de toepassing van technologische mogelijkheden en de wijkinrichting en het welzijn van oudere bewoners.
 
seniorenhuisvesting

Kern is automatisering van gebouwen

Ouderenwoningen van morgen zijn woningen die volledig geautomatiseerd zijn. Dat vraagt om een nieuwe manier van ontwerpen, en om nieuwe samenwerkingen tussen beleggers en corporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en gemeenten en verzekeraars. InfraVitaal biedt alle randvoorwaarden om die samenwerking vorm te geven.