Burn-out wordt steeds meer een belangrijk thema in zowel de werksituatie als in het privé leven. Wat opvalt is dat de meeste literatuur gericht is op het herstel na een burn-out. Het lijkt echter logischer je werkomstandigheden en je leven zo in te richten dat de kans op een burn-out vrijwel nihil is. Dat hebben we uitgewerkt in een boek meer gericht op de werksituatie: ‘Interventies voor Goed Werk’. De casuïstiek komt uit de gezondheidszorg. Ons model is toepasbaar in ieder domein van werken.

Goed werk kent zes dimensies:

 
Goed werk: invloed
 

Zelforganisatie

Invloed op het werk is zichtbaar op zowel team- als individueel niveau. Zelforganisatie binnen teams stimuleert samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid, terwijl professionele autonomie individuele werknemers de vrijheid geeft om hun expertise en oordeel te gebruiken in hun werk. Dit draagt bij aan een gevoel van eigendom en verantwoordelijkheid over hun werk.

Uitwerking op groepsniveau

Zelforganisatie op groeps- en individueel niveau vereist verschillende benaderingen. Zelforganisatie op groepsniveau gaat om het creëren  van  duidelijke doelen en kaders, een heldere verantwoordelijkheidsverdeling en een besluitvormingsproces waarin ieders inbreng is geborgd. Bij professionele beslissingen is sprake van autonomie. Relevante informatie wordt zonder terughoudendheid gedeeld, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van digitale instrumenten. Juist door het gebruik maken van de mogelijkheden van AI wordt de rol van professionals versterkt. Professionals zijn niet bang elkaar feedback te geven. Tenslotte is het belangrijk teams samen te stellen op basis van werk- en projectbehoeften.

Uitwerking op individueel niveau

Zelforganisatie op individueel niveau gaat om het vaststellen van duidelijke meetbare doelen. Persoonlijke doelen zijn afgestemd op teamdoelen.  De betrokken professionals benutten de principes van tijdmanagement. Er vindt regelmatig een zelfevaluatie (en peer evaluatie) plaats. Voor iedereen is het vanzelfsprekend naar leermogelijkheden binnen en buiten het vak te zoeken. Onnodige stress wordt voorkomen door een gezonde werk-privé balans. Het uitoefenen van invloed betekent ook dat iedereen bereid is de afgesproken koers aan te passen als dat volgt uit inbreng van betrokkenen. Er heerst daarom een open sfeer met betrekking tot persoonlijke werkstijlen.

Vertaling invloed

Organisaties met een cultuur waar gewerkt wordt vanuit de invloed van professionals worden gekenmerkt door  agile methodes, nadruk op rollen in plaats van functies, werkstroomoptimalisatie (gebruik AI), psychologische veiligheid, betrekken van externe partijen bij probleemoplossingen en ontwikkeling van ‘soft skills’ voor effectieve samenwerking.

 

Literatuur

Eliens, A., H. Woldendorp en A. Jeninga. (2024). Interventies voor Goed Werk. Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg. Amsterdam: SWP