Integrale benadering

In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties , industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.

We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).
 
realisatie van seniorenhuisvesting
 

Lokaal maatwerk

De essentie is dat het cruciaal om lokaal maatwerk te leveren, rekening houdend met demografische ontwikkelingen, bestaande woningvoorraad en specifieke behoeften van de oudere bevolking in elke plaats of regio. Een aantal voorbeelden:

  • Het begrip krimpgebieden geeft een negatieve lading, maar biedt voor seniorenhuisvesting juist ruimte. Een belangrijke randvoorwaarde is echter dat er in dat gebied vanaf de start van de realisatie van seniorenwoningen voorzieningen zijn (en blijven).
  • Het herstructureren van dorpscentra biedt mogelijkheden voor seniorenwoningen; ook hier geldt weer dat voorzieningen beschikbaar moeten zijn om een project aantrekkelijk te maken.
  • In uitbreidingswijken bestaat de mogelijkheid om direct levensloopbestendige woningen te bouwen
  • Binnenstedelijke verdichting: benutten van nog beschikbare ‘lege’ plekken
  • Transformeren van recreatieparken naar permanente bewoning

Woonbeleid

Een toekomstgericht woonbeleid vereist een integrale aanpak waarbij verschillende beleidsterreinen (zoals ruimtelijke ordening, zorg, economie en mobiliteit) samenkomen. Het vraagt om langetermijnvisie, flexibiliteit en samenwerking tussen overheden, woningcorporaties, projectontwikkelaars, en burgers.

Hoe komen we nu verder? Belangrijk is om beleid te formuleren dat innovatie mogelijk maakt. Dat gaan aan om stimuleringsgeleden voor het aanpassen en/of verduurzamen van bestaande woningen (regeling die in het Groningse aardbevingsgebied speelt). Het vergt aanpassing van te krappe regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van multigenerationeel wonen. De ondersteuning om te komen tot woonzorgcomplexen (vergelijkbaar met het programma Waardigheid en Trots van Vilans) kan verder worden geprofessionaliseerd. Bestemmingsplannen kunnen zo worden aangepast dat meer seniorenwoningen in de buurt van bestaande voorzieningen kunnen worden gerealiseerd. De financiering voor gemeenschappelijke ruimtes kan worden vereenvoudigd. Voor mantelzorgers op afstand meer aandacht voor flexibele (tijdelijke ) woonoplossingen: tijdelijke, verplaatsbare woning in de tuin of aan het huis.

InfraVitaal werkt aan oplossingen die duurzaam (energiezuinig), flexibel en inclusief zijn. Door de inzet van de IVO Smart box is een huis optimaal geautomatiseerd (energie; veiligheid; comfort; zorgtechnologie).
?