Digitale transformatie van de gebouwde omgeving: energiebeheersing
Integrale benadering
In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties , industrieel circulair bouwen, energieregulering, energiebeheersing en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.
We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).
Nieuwe energielandschap
Binnen het nieuwe energielandschap is de kern het reguleren van energiestromen. Energieregulering is het zo efficiënt reguleren van gebruik van energiestromen: van hybride centraal naar hybride decentraal. De focus verschuift hiermee van aansturing onder de grond naar slim sturen boven de grond. Leidend principe is het lokaal in balans brengen van vraag en aanbod zodat de (net)congestieproblematiek kan worden verminderd.
Het nieuwe energielandschap is momenteel sterk in ontwikkeling en wordt gekenmerkt door een aantal belangrijke trends:
- Hernieuwbare energiebronnen: sterke toename in het gebruik van zonne-energie, windenergie (zowel op land als op zee), waterkracht en geothermische energie.
- Decentralisatie: in plaats van grote, gecentraliseerde energiecentrales komen er steeds meer kleinschalige, lokale energieopwekking, zoals zonnepanelen op daken en kleine windturbines.
- Energieopslag: met de toename van variabele energiebronnen wordt energieopslag steeds belangrijker.
- Slimme netwerken: Intelligente elektriciteitsnetten (smart grids) worden ingezet om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.
- Elektrificatie: omschakeling van fossiele brandstoffen naar elektrificatie
- Waterstof: meer interesse in waterstof als energiedrager
- Energiebesparing: efficiënter energiegebruik en isolatie van gebouwen
- Circulaire economie: meer aandacht voor het hergebruik van materialen en het minimaliseren van afval in de energiesector.
- Veranderende regelgeving: Overheden stellen steeds strengere eisen aan CO2-uitstoot en stimuleren de overgang naar schone energie.
Energie Management Systeem
De IVO Smart box verzamelt data, die beïnvloedingsmogelijkheden aangeeft en stuurt op het energiemanagement en implementatie en beheer ervan. Onze aanpak zorgt voor ontsluiting en verbinding van alle apparaten binnen een energiemanagementsysteem. Het balanceren en het flexibel waarborgen van het elektriciteitsnet met behulp van automatisering en opslag is daarbij standaard.
Opslag op gebouwniveau als gebiedsniveau zal een essentieel element gaan worden in (net)congestiebeheersing en het betaalbaar maken van (energie) transformaties van de gebouwde omgeving. Met de IVO Smart box zijn wij als infrastructuur voorbereid op deze ontwikkelingen. Onze aanpak vertaalt zich onder meer in inrichten van Smart Energy Hubs, Virtual Power Plants en lokale energie initiatieven.