Goed werk

Burn-out in de zorg is een complex probleem dat wordt veroorzaakt door een samenspel van individuele, organisatorische en maatschappelijke factoren. In ons boek “Interventies voor Goed Werk”, willen we graag de elementen van Goed Werk versterken. Ons model van ‘Goed Werk’ biedt hiervoor een kader. Dit model is gebaseerd op zes kernkenmerken: betekenisvol werk, veilig werk, grip op je werk, invloed op je werk, balans in je werk (en leven)en samenwerken. Door deze kenmerken te vertalen naar concrete interventies, kunnen (zorg)organisaties een werkomgeving creëren die gericht is op Goed Werk en daarmee burn-out helpt te voorkomen en zo werkplezier bevordert.
 
Goed Werk
 

Effectief werk

Waar gaat het om als je werk centraal stelt: werkelijk productief zijn is belangrijker dan "druk bezig" zijn, minder is meer, stop met praten, begin met doen, lange to-do lijsten werken niet, maak kleine, behapbare beslissingen. Daarop volgend: maak goede beslissingen en ga door. Vermijd overwerk zoveel mogelijk en blijf altijd menselijk. Organiseer je werk op basis van concrete deadlines die vanaf de start haalbaar zijn. Vermijd zoveel mogelijk vergaderingen.

Organisatieontwerp

Wat betekent dit nu voor de inrichting van de eigen organisatie? Centraal staat een mensgerichte benadering waarmee medewerkers (echt) gezien worden als complete individuen met unieke behoeften. Daarbij is een verbinding met organisatiedoelen essentieel. Juist de verbinding balans tussen visie?strategie?organiseren?leveren?persoonlijke doelen bepaalt het succes van een organisatie. Daarom wordt over de organisatiestrategie ende besluitvorming open gecommuniceerd. Management is toegankelijk, gericht op randvoorwaarden en heeft effectieve verbindingen met betrokken medewerkers en teams.

Ruimte

Een mogelijke vertaling is te werken met flexibele werkarrangementen, hybride werken en individuele ontwikkelbudgetten. Management geeft ruimte voor eigen initiatief en innovatie. Afhankelijk van de context en de fase waarin de organisatie zich bevindt wordt interne mobiliteit en doorgroeimogelijkheden ingevuld.

Succes

Op zich kan ieder organisatie hieraan voldoen. De kunst is het niet te beperken tot een beleidskader maar te zorgen voor een langdurige consistente uitvoering. Dat begint overigens met voorbeeldgedrag van het management. Gezien de vergrijzing ook onder medewerkers is een levensfase gerichte benadering aan te bevelen. Dit gaat bijvoorbeeld over kennisoverdracht programma’s, vitaliteitsprogramma's per leeftijdsgroep en invulling van mentorschap.

Literatuur

Eliens, A, H. Woldendorp en A. Jeninga. (2024). Interventies voor Goed Werk. Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg. Amsterdam: SWP
Fried, J. en D. Heinemeier Hansson. (2010). Rework .Crown Publishing Group