Goed werk

Burn-out in de zorg is een complex probleem dat wordt veroorzaakt door een samenspel van individuele, organisatorische en maatschappelijke factoren. In ons boek “Interventies voor Goed Werk”, willen we graag de elementen van Goed Werk versterken. Ons model van ‘Goed Werk’ biedt hiervoor een kader. Dit model is gebaseerd op zes kernkenmerken: betekenisvol werk, veilig werk, grip op je werk, invloed op je werk, balans in je werk (en leven)en samenwerken. Door deze kenmerken te vertalen naar concrete interventies, kunnen (zorg)organisaties een werkomgeving creëren die gericht is op Goed Werk en daarmee burn-out helpt te voorkomen en zo werkplezier bevordert. In dit blog kijken we naar de impact van de AI wereld op ons werk.

Nieuwe werkwereld

De digitale transformatie heeft steeds impact op hoe we werken. Er ontstaat een nieuwe Werkwereld. Kenmerken daarvan zijn: het gaat minder om banen (en de daaruit volgende loopbaan), maar meer om capaciteiten en vaardigheden die in verschillende contexten kunnen worden ingezet. Hoewel vaste structuren een rol zullen blijven spelen is er een toenemende inzet in flexibele netwerken.

Impact AI

Kunstmatige intelligentie (AI) zal ingrijpende gevolgen hebben. Het credo was ‘wat geautomatiseerd kan worden, zal geautomatiseerd worden’. We gaan echter nu een fase in waarin ook niet automatiseerbare processen (hebben van empathie) onderdeel van AI kunnen worden. De digitale transformatie zal versnellen. Organisaties zullen steeds meer het kenmerk van open systemen hebben. Daarbij hoort het experimenteren met nieuwe werkvormen en het onderzoeken en testen van verschillende samenwerkingsvormen.
 
 AI wereld
 

Welke vaardigheden?

Vaardigheden opgedaan in een specifieke opleiding worden vervangen door nieuwe vaardigheden (bijvoorbeeld kunnen prompten). Centraal zal staan of je bereid en in staat bent je aan te passen. Voor de volledigheid: een AI-prompt is de tekst die je invoert in een AI-model (ChatGPT)om een reactie te krijgen. Dit kan een vraag, suggestie of instructie zijn waarmee het AI-model vervolgens aan de slag gaat. De gegenereerde tekst die je krijgt, hangt dus volledig af van de opdracht die je geeft.

Technologie geldt zowel als enabler als disruptor. Hier vergt het op organisatieniveau weer systeemkennis om dit goed te kunnen duiden. Op individueel niveau gaat het om begrijpen hoe verschillende elementen samenhangen en het kunnen overzien van het grotere geheel (Big Picture).

Vaardigheden die waarschijnlijk een hoge mate van continuïteit kennen zijn: veranderingen leuk vinden, gemakkelijk kunnen aanpassen en bereid zijn om levenslang te blijven leren. Streef ernaar in verschillende teams en vanuit verschillende teamrollen e kunnen opereren. Het helpt als keuzes kunt maken in onzekere situaties. Veranderingen geven druk: ga daarom effectief met tijd en prioriteiten om. Wat ook goed helpt is geduld hebben. Als het de ene keer niet lukt weet dat de context over een tijdje weer volledig is veranderd.

Literatuur

Eliens, A, H. Woldendorp en A. Jeninga. (2024). Interventies voor Goed Werk. Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg. Amsterdam: SWP
Schwartz, J. (2021). Work disrupted. Opportunity, resilience, and growth in the accelerated future of work. Hoboken: Wiley