Integrale benadering

In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties, industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten. Innovatief zorgvastgoed krijgt hierbij speciale aandacht.

We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).
 
innovatief vastgoed
 

Innovatie is nodig

In eerdere blogs heb ik al laten zien dat zorgvastgoed en seniorenhuisvesting in Nederland moeilijk en moeizaam van de grond komt. Vanuit InfraVitaal leveren we zelf een bijdrage aan een innovatieve aanpak (onder meer: vermijden netcongestie en zorgen voor zorgtechnologie).

Internationale voorbeelden van innovatief zorgvastgoed

Het is daarbij ook goed te kijken wat internationaal op het gebied van innovatief zorgvastgoed plaatsvindt. Ik geef een paar voorbeelden:

  • The Green House Project (VS) (https://thegreenhouseproject.org/our-story/who-we-are/) . Zij hebben een model voor kleinschalige verpleeghuizen uitgewerkt die eruitzien en aanvoelen als echte huizen. Ze bieden een huiselijke omgeving voor maximaal 12 ouderen, met een focus op persoonlijke zorg en autonomie.
  • Maggie's Centres (VK) ( https://www.maggies.org/) : deze centra bieden ondersteuning aan kankerpatiënten in gebouwen zo zijn ontworpen dat ze een prettige omgeving bieden. De focus ligt op het creëren van warme, uitnodigende ruimtes die het welzijn bevorderen.
  • Khoo Teck Puat Hospital (Singapore) (https://www.ktph.com.sg/) :dDit ziekenhuis integreert natuur in het ontwerp, met groene daken, binnentuinen en een helende omgeving die de band tussen patiënten en natuur versterkt.
  • Herlev Hospital (Denemarken) (https://www.sla.dk/cases/herlev-hospital/) : dit ziekenhuis maakt gebruik van kleur, kunst en daglicht om een helende omgeving te creëren. Het heeft ook innovatieve technologische oplossingen geïntegreerd voor efficiëntere zorg.

Deze voorbeelden laten zien hoe innovatief zorgvastgoed kan bijdragen aan betere zorg, verhoogd welzijn van patiënten en personeel, en soms ook aan duurzaamheid en efficiëntie. De kern van innovatie bij zorgvastgoed ligt in verschillende aspecten die samen bijdragen aan een betere zorgomgeving en -ervaring.

Kenmerken aanpak

Kenmerken van de voorbeelden van innovatief zorgvastgoed zijn: focus verschuift van een institutionele benadering naar een meer patiëntgerichte omgeving. Innovatie richt zich op het creëren van ruimtes die het welzijn en herstel van patiënten bevorderen. Slimme gebouwen die gebruik maken van IoT, AI en andere geavanceerde technologieën om zorgprocessen te optimaliseren en de patiëntervaring te verbeteren.
Energiezuinige ontwerpen, gebruik van duurzame materialen en integratie van groen in de gebouwde omgeving. Het creëren van omgevingen die actief bijdragen aan het genezingsproces, bijvoorbeeld door gebruik van natuurlijk licht, groen en rustgevende kleuren.

De kunst (en kunde) is te zorgen dat zorgvastgoed geïntegreerd is in de lokale gemeenschap, wat leidt tot meer sociale interactie en normalisatie van zorg. Daarbij geldt dat innovaties niet alleen gericht zijn op patiënten, maar ook op het verbeteren van de werkomgeving voor zorgverleners.
Modulaire bouwmethoden, zoals die onder meer zijn ontwikkeld door onze partner DCBM, (https://www.dcbm.nl/) maken snelle aanpassingen mogelijk als de zorgbehoeften veranderen.
?