Integrale benadering

In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties , industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.

We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige woonvormen en ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).
 
toekomstbestendige woonvormen
 

Beleid versus praktijk

We praten veel over de noodzaak van seniorenhuisvesting, maar we slagen er nauwelijks in alle beleidsvoornemens in een praktijk om te zetten. Hoe kan dat? Eerst de huidige werkelijkheid: Er is vaak een tekort aan geschikte woningen voor senioren, vooral in populaire gebieden; seniorenwoningen zijn vaak duurder vanwege aanpassingen en voorzieningen en daarom minder interessant voor investeerders en projectontwikkelaars; geschikte woningen zijn niet altijd beschikbaar in de gewenste buurt, dicht bij voorzieningen of familie; de regelgeving is (ook nog eens stikstof) belemmerend: bouwvoorschriften of bestemmingsplannen werken vaak niet echt mee bij de ontwikkeling van seniorenhuisvesting.

Langer zelfstandig

De eenvoudigste (maar blijkbaar ook de moeilijkste) oplossing is om projectontwikkelaars te stimuleren om meer seniorenwoningen te bouwen. Vanuit InfraVitaal en SprenghenParc kijken we ook naar de mogelijkheid om juist door middel van technologie, langer thuis, te kunnen blijven wonen. Er zou meer ingezet kunnen worden op innovatieve financieringsvormen of belastingvoordelen voor woningaanpassingen.

Waar is de innovatie?

Dat geldt ook voor innovatieve regelgeving: maak bouwvoorschriften zo dat ontwikkeling van seniorenhuisvesting wordt vergemakkelijkt; creëer speciale zones of vergunningen voor seniorenhuisvesting; vereenvoudig procedures voor het aanpassen van bestaande woningen. Werk dit uit in de (verplichte) woonzorgvisies. Maak bestemmingsplannen flexibeler, zodat er gemakkelijker zorgvastgoed en seniorenwoningen kunnen worden gerealiseerd. Verstandig zijn ook stimuleringsmaatregelen voor nieuwe woonconcepten zoals meergeneratiewoningen. Uiteraard gaat het ook om het faciliteren van de digitale transformatie om zo de implementatie van slimme technologie in seniorenwoningen en zorgvastgoed te stimuleren.

Vitale omgeving

Juist in de context van verduurzaming en netcongestie is het belangrijk om te investeren in energiezuinigheid. SprenghenParc is is een innovatieve benadering van wonen en zorg. Het gaat om wijken waar starters, gezinnen en senioren een gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen. voor het scheppen van een vitale leefomgeving. Woningen zijn zo ontworpen dat ze toegankelijk en veilig zijn voor ouderen. Slimme technologieën worden ingezet om veiligheid en comfort te verhogen. Er worden mogelijkheden geboden voor sociale activiteiten en vrijwilligerswerk.

Het model SprenghenParc biedt passende toekomstbestendige woonvormen die bijdragen aan minder eenzaamheid, minder zorgbehoefte en een betere doorstroming op de woningmarkt. Het vertrekpunt is dat het creëren van voldoende passende woningen. SprenghenParc is ontwikkeld om dat niet alleen mogelijk te maken maar ook te zorgen voor een effectieve energieregulering, veiligheid, comfort en een effectieve zorginzet waar nodig.