Zie je Big Picture: misschien toch ook maar eens anders denken?
Digitale transformatie
De impact van de digitale transformatie verhoogt de complexiteit van wat er om ons heen gebeurt en raakt ons allemaal. In ons boek ‘Zie je Big Picture’ hebben we uitgewerkt dat het gaat om je identiteit, inzicht en initiatief in samenhang vorm te geven. Hiermee onderken je patronen en kun je de context waarin je werkt en leeft duiden. In dit blog bespreken wij het heronderzoeken van meningen en het belang van anders denken.
Hoe vast is mijn mening?
In onze complexe werkelijkheid is het vermogen om je gedachten te heroverwegen en je mening bij te stellen een cruciale vaardigheid. Daarbij gaat niet alleen om leren en afleren, maar om het actief heronderzoeken van bestaande overtuigingen. Complexiteit is niet vervelend maar biedt ruimte voor nieuwe inzichten.
Het vermogen om te heroverwegen is essentieel voor succes. Daarbij helpt het bekende situaties met nieuwe ogen te zien. We kunnen ons immers blijven ontwikkelen (als we dat willen). Resultaten zijn eigenlijk relationeel, door contacten met anderen, en niet individueel. Ook eens anders denken en je bewegen in netwerken zijn dus belangrijk.
Belang van niet-weten
De kunst is dan weer binnen die netwerken om te kunnen gaan met onzekerheid en niet-weten. Een middel is actief te zoeken naar informatie die je huidige overtuigingen uitdaagt. In contacten concentreer je je op het stellen van vragen en minder in het geven van je mening. Je eigen overtuigingen hebben in feite de status van hypothese die getoetst moet worden.
Te slim?
Als je hoog hebt gescoord op een IQ-test heb je een probleem. Je valt namelijk gemakkelijker voor stereotyperingen omdat je sneller bent in het herkennen van patronen. Dat leidt tot twee vooringenomenheden (bias):
- Confirmation bias: je ziet wat je verwacht te zien
- Desirability bias: je ziet wat je wilt zien
Eigen opvattingen?
Het gaat erom te beseffen dat onze opvattingen misschien onjuist zijn en dat dat vaker zo is dan we willen denken. Openheid naar jezelf en de ander speelt daarbij uiteraard een rol. Het weerleggen van een andermans standpunt zorgt voor tegengif tegen toekomstige pogingen. We worden meer zeker van ons eigen standpunt en hebben geen behoefte aan de opvatting van de ander. We hebben weinig kans van slagen de opvatting van iemand te wijzigen als we weigeren onze eigen opvattingen ter discussie te stellen.
Literatuur
Grant, A. (2021). Think again. The power of knowing what you don’t know. Londen: WH Allen
Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven.(2022) Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP