Digitale transformatie

De impact van de digitale transformatie verhoogt de complexiteit van wat er om ons heen gebeurt en raakt ons allemaal. In ons boek ‘Zie je Big Picture’ hebben we uitgewerkt dat het gaat om je identiteit, inzicht en initiatief in samenhang vorm te geven. Hiermee onderken je patronen en kun je de context waarin je werkt en leeft duiden.

Systeemdenken

Om complexiteit beter te begrijpen en ermee om te gaan is systeemdenken relevant. Lineair denken veronderstelt directe oorzaak-gevolg relaties. In complexe systemen gaat het echter om meerdere, onderling afhankelijke factoren die elkaar beïnvloeden. Binnen complexe systemen staat contextafhankelijkheid centraal. Uitkomsten zijn sterk afhankelijk van specifieke contexten en omstandigheden. Binnen lineair denken wordt echter uitgegaan van universele oplossingen.

Convergentie van technologieën

De ontwikkeling van AI en andere technologieën versnelt exponentieel versnelt, wat zal leiden tot snelle en ingrijpende veranderingen in de samenleving. Opkomende technologieën worden steeds toegankelijker voor individuen en kleine groepen, wat zowel kansen als risico's met zich meebrengt.

Er is sprake van convergentie van technologieën: verschillende technologische gebieden (zoals AI, biotechnologie, nanotechnologie) versterken elkaar. De tijd tussen grote doorbraken wordt steeds korter, wat leidt tot een versneld tempo van verandering in verschillende industrieën en aspecten van het leven. Door convergentie kunnen doorbraken in één gebied leiden tot snelle vooruitgang in andere gebieden. Convergentie kan leiden tot het ontstaan van geheel nieuwe toepassingsgebieden. De combinatie van IoT, AI en robotica maakt bijvoorbeeld geavanceerde autonome systemen mogelijk. Op gebied energie gaat het om integratie van hernieuwbare energie, opslag en slimme netwerken.
 
overzicht
 

Non-lineaire groei

Interacties tussen technologieën zijn vaak complex en onvoorspelbaar zijn. Kennis en vooruitgang in één domein kunnen snel worden toegepast in andere domeinen, wat leidt tot versnelde leercurves over de hele linie. Non-lineaire groei is voor traditionele methoden van voorspelling en planning moeilijk in te schatten, omdat extrapolatie van huidige trends vaak de snelheid van verandering onderschat. Wanneer vooruitgang plaatsvindt op het snijvlak van verschillende vakgebieden, kan het lastig zijn om de volledige implicaties te overzien. De huidige overvloed aan informatie over nieuwe ontwikkelingen kan blokkerend werken om de Big Picture te blijven zien.

Literatuur

Suleyman, M. (2023). The coming wave. AI, power and the 21st century’s greatest dilemma. The Bodley Head
Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven.(2022) Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP