Zie je Big Picture: hebben we het nog in de greep?
A central paradox of our digital age is that the greater a society’s digital capacity, the more vulnerable it becomes’(Kissinger, p. 153)
Digitale transformatie
De impact van de digitale transformatie verhoogt de complexiteit van wat er om ons heen gebeurt en raakt ons allemaal. In ons boek ‘Zie je Big Picture’ hebben we uitgewerkt dat het gaat om je identiteit, inzicht en initiatief in samenhang vorm te geven. Hiermee onderken je patronen en kun je de context waarin je werkt en leeft duiden.
Transformatie
AI wordt steeds meer gezien als een transformerende kracht in menselijke geschiedenis met grote impact op kennis, intelligentie en menselijke besluitvorming. In dit perspectief is AI een fundamenteel andere ontwikkeling dan andere historische transformaties. AI algoritmes meten de kwaliteit van de outcome van werkprocessen en zorgen voor permanente optimalisatie die tot stand komen in een proces van zelf leren.
Hoe zie je de impact?
Belangrijke uitdagingen zijn: verlies menselijke autonomie, ethische dilemma's, controle over AI-systemen, privacy en surveillance en werkgelegenheid en sociale impact. Uitingen zijn:
- exponentiële snelheid (De technologische vooruitgang versnelt continu volgens de Wet van Moore (1965): voorspelling dat aantal transistors op microchips elke twee jaar verdubbelt waardoor kosten halveren terwijl prestaties verdubbelen
- alomtegenwoordigheid: digitalisering raakt vrijwel alle bedrijfsprocessen en -lagen tegelijk
- datagedreven karakter: besluitvorming wordt meer gefundeerd op real-time inzichten
- nieuwe vormen van waardecreatie: mogelijkheid tot personalisatie op grote schaal
- technologische complexiteit: combinatie van meerdere technologieën tegelijk
Er zal een nieuwe balans nodig zijn tussen technologie en de mensheid. Daarbij gaat het erom ongecontroleerde AI-ontwikkeling te voorkomen. Menselijke beoordelingsvorming en wijsheid blijft de kern.
Convergentie
Er is sprake van convergentie van digitale technologieën: verticale integratie (verschillende lagen technologie worden één), horizontale integratie (verschillende domeinen versmelten); functionele integratie (verschillende toepassingen worden gecombineerd) en data-integratie: verschillende databronnen komen samen.
Die convergentie wordt ook nog eens ingehaald door mogelijke ontwikkelingen: quantum computing, biologisch-digitale integratie, verdere automatisering van cognitieve taken en Metaverse (VR/AR hardware) ontwikkelingen.
En dus?
Hoe pakken we het aan? Ontwikkel toekomstscenario’s en identificeer kansen en risico's. Op organisatieniveau gaat het uiteraard om de bouw van flexibele structuren. Kerncompetenties zijn: digitale geletterdheid, adaptief vermogen, innovatief denken en samenwerkingsvaardigheden. Deze aanpak vraagt continue aandacht en bijsturing, maar zorgt voor een structurele versterking van het adaptief vermogen van de organisatie.
Literatuur
Kissinger,H. , Schmidt, E. en D. Huttenlocher (2021). The age of AI. Londen: John Murray
Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven. (2022). Zie je Big Picture. Transformeer succesvol