Goed Werk: wat is de relatie tussen emotionele intelligentie en AI?
Goed werk
Burn-out wordt steeds meer een belangrijk thema in zowel de werksituatie als in het privé leven. Wat opvalt is dat de meeste literatuur gericht is op het herstel na een burn-out. Het lijkt echter logischer je werkomstandigheden en je leven zo in te richten dat de kans op een burn-out vrijwel nihil is. Dat hebben we uitgewerkt in een boek meer gericht op de werksituatie: ‘Interventies voor Goed Werk’. De casuïstiek komt uit de gezondheidszorg. Ons model is toepasbaar in ieder domein van werken. Goed werk kent zes dimensies: betekenis, veilig, grip, invloed, balans en samen.
Emotionele intelligentie
EQ (emotionele intelligentie) is minstens zo belangrijk is als IQ voor succesvol en gelukkig functioneren. Emotionele intelligentie bestaat uit vier belangrijke gebieden die zowel voor individuen als voor organisaties belangrijk zijn:
- Zelfbewustzijn: Het begrijpen van eigen emoties, waarden en doelen.
- Zelfregulatie: Het vermogen om impulsen en emoties te beheersen op een manier die de organisatie ten goede komt.
- Sociale vaardigheden: Het vermogen om effectief te communiceren, relaties op te bouwen en conflicten op te lossen.
- Empathie: Het vermogen om de gevoelens en perspectieven van anderen te begrijpen en er rekening mee te houden.
Collectieve EQ
Mensen met een hoge EQ zijn beter in staat hun emoties te herkennen, begrijpen en managen, wat leidt tot betere relaties en prestaties. Goleman breidt de definitie van emotionele intelligentie (EQ) uit van individuen naar een collectief niveau, waarbij hij benadrukt dat organisaties ook een soort 'collectieve emotionele intelligentie' hebben. Deze collectieve EQ heeft invloed op de cultuur, samenwerking en het vermogen van een organisatie om te reageren op veranderingen.
De prestaties van een organisatie worden niet alleen bepaald door technische vaardigheden en strategische planning, maar ook door hoe goed medewerkers met elkaar samenwerken, hoe zij omgaan met stress en hoe ze zich emotioneel met hun werk en de organisatie verbinden. Emotionele intelligentie draagt direct bij aan hogere productiviteit, betere klantrelaties en een groter algeheel succes.
Empathie
Empathie de sleutel is voor het ontwikkelen van goede werkrelaties en het bevorderen van samenwerking binnen een organisatie. Het vermogen om de emoties van anderen te begrijpen, bevordert vertrouwen, teamwork en conflictoplossing.
Binnen de AI context is ook sprake van een verschuiving naar EQ achtige toepassingen. Toekomstige AI-systemen zullen in toenemende mate in staat zijn om emoties te herkennen, te begrijpen en te simuleren. Dit stelt AI in staat om (in ieder geval alsof) empathischer, socialer en menselijker te communiceren en te interacteren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om AI-tools die menselijke emoties kunnen herkennen, bijvoorbeeld via stemherkenning, gezichtsherkenning of tekstanalyses. AI-systemen kunnen signalen van stress of frustratie in gesprekken herkennen en een bepaalde interactie automatisch aanpassen om de klant of medewerker beter te ondersteunen.
Zelfbewustzijn
Zelfbewustzijn en zelfregulering zijn essentieel zijn voor persoonlijke groei. Dit kan worden toegepast op AI-gestuurde applicaties voor zelfontwikkeling in professionele domeinen. AI kan fungeren als een hulpmiddel om mensen te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun eigen emotionele intelligentie. Bijvoorbeeld, via AI-gedreven coaching apps kunnen werknemers feedback krijgen over hun emoties, communicatiestijl en samenwerking. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van EQ-vaardigheden zoals zelfbewustzijn, stressmanagement en sociale vaardigheden.
Wel blijft het zo dat AI veel taken gaat automatiseren, maar dat de menselijke vaardigheden van empathie, zelfbewustzijn en communicatie essentieel blijven voor het bevorderen van gezonde werkrelaties en effectieve samenwerking.
Literatuur
Eliens, A., H. Woldendorp en A. Jeninga. (2024). Interventies voor goed werk. Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg. Amsterdam: SWP
Goleman, D. en C. Cherniss. (2024). Optimaal. De emotioneel intelligente organisatie. Amsterdam: Business Contact