You are what you think you are, based on what you do (Jadad, p. 67)

Goed werk

Burn-out wordt steeds meer een belangrijk thema in zowel de werksituatie als in het privé leven. Wat opvalt is dat de meeste literatuur gericht is op het herstel na een burn-out. Het lijkt echter logischer je werkomstandigheden en je leven zo in te richten dat de kans op een burn-out vrijwel nihil is. Dat hebben we uitgewerkt in een boek meer gericht op de werksituatie: ‘Interventies voor Goed Werk’. De casuïstiek komt uit de gezondheidszorg. Ons model is toepasbaar in ieder domein van werken. Goed werk kent zes dimensies: betekenis, veilig, grip, invloed, balans en samen.

Mogelijkheden

Hoe houd ik voor mezelf leuk, ondanks al het gedoe dat ons leven kenmerkt? Een optie is het anders kijken naar je gezondheid: gezondheid wordt mede bepaald door je mindset, je kunt je gezond voelen ondanks fysieke klachten en richt je op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Welke principes horen daarbij: aanvaarding van wat niet te veranderen is, ontwikkel een adaptief vermogen, richt je wat wel mogelijk is, zoek de goede balans tussen acceptatie en verandering.

Eigen verantwoordelijkheid

Negatieve gedachten kunnen stress veroorzaken, terwijl positieve gedachten herstel bevorderen. Wees je dus bewust van je gedachtepatronen en ontwikkel eventueel alternatieve perspectieven en maak ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Je hebt dus een keuze hoe je reageert op gedachten. Gezondheid is volgens Jadad niet iets wat je overkomt, maar iets waar je zelf verantwoordelijkheid voor moet nemen. Hij stelt dat iedereen de kracht heeft om gezond te zijn, ongeacht de omstandigheden, door beslissingen te nemen die je welzijn bevorderen. Lichamelijke gezondheid, mentale gezondheid en emotioneel welzijn zijn met elkaar verbonden en moeten allemaal in balans zijn om echte gezondheid te ervaren.

Zelfzorg

gezondheidPositieve gedachten en een optimistische mindset zijn essentieel voor gezondheid. Verder is veerkracht belangrijk om snel te kunnen herstellen van stress. Gezond zijn betekent niet dat je nooit ziek wordt of dat je leven altijd perfect is, maar dat je het vermogen hebt om met uitdagingen om te gaan en snel weer op te staan na moeilijkheden. Zelfzorg gaat om het kunnen luisteren naar jezelf. Zelfzorg kan verschillende vormen aannemen, zoals het stellen van grenzen, het nemen van rust, het stellen van gezonde prioriteiten, en het regelmatig bijstellen van je gewoonten om te zorgen dat je optimaal blijft functioneren. Gezondheid wordt versterkt wanneer je doelen hebt en betekenisvolle activiteiten onderneemt die je motivatie en welzijn bevorderen.

Literatuur

Eliens, A., H. Woldendorp en A. Jeninga. (2024). Interventies voor goed werk. Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg. Amsterdam: SWP
Jada, A. en T. Jadad-Garcia. (2023). Healthy no matter what. How humans are hardwirde to adapt. New York: Crown?