In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties, industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.

We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).

Zorgmodel

Met de verschuiving van de complexe zorg naar de thuissituatie (bijvoorbeeld door de inzet van sensortechnologie) zal zorgvastgoed voorbereid moeten zijn om nieuwe zorgmodellen, zoals zorgwoningen en wijkgerichte zorg, te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door meer kleinschalige, decentrale zorglocaties te ontwikkelen of omgebouwde woonzorgcomplexen te gebruiken.

Flexibiliteit

Zorgvastgoed speelt een belangrijke rol in het waarborgen van de kwaliteit van zorg, de efficiëntie van zorgprocessen en het welzijn van zowel zorgverleners als patiënten. Zorginstellingen zullen steeds meer zorgvastgoed moeten ontwerpen en verbouwen met het oog op flexibiliteit. Dit betekent dat gebouwen aangepast kunnen worden aan toekomstige zorgbehoeften en -modellen.

Herinrichten zorglocaties

strategie rond zorgvastgoedDe integratie van digitale technologieën (zoals EPD-systemen) in de infrastructuur is belangrijk voor het toekomstbestendig maken van zorgvastgoed. Het strategisch herinrichten van de zorglocaties op basis van de zorgbehoeften van de regio is uiteraard van belang. In plaats van traditionele, aparte zorglocaties (zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen), kunnen zorgorganisaties kiezen voor multifunctionele zorgcentra die verschillende vormen van zorg combineren, zoals revalidatie, eerstelijnszorg, huisartsenzorg en specialistische zorg.

Strategische keuzes moeten de nadruk leggen op het ontwerp van zorgvastgoed dat het welzijn van zowel patiënten als medewerkers bevordert. Dit kan inhouden dat er aandacht is voor natuurlijke verlichting, comfortabele wachtruimtes, groenvoorzieningen, en aangename werkruimtes voor zorgprofessionals.

Strategisch gebruik van big data en business analytics kan zorginstellingen helpen om hun processen en vastgoed efficiënter te beheren. Data over zorgbehoefte, bezettingsgraad, en zorgresultaten kan helpen om vastgoedstrategieën te verbeteren.

Literatuur

Veuger, J. en H. Woldendorp (2021). Blockchain in de zorg. Assen: Koninklijke Van Gorcum