Zie je Big Picture: hoe werkt sociale innovatie?
Digitale transformatie
De impact van de digitale transformatie verhoogt de complexiteit van wat er om ons heen gebeurt en raakt ons allemaal. In ons boek ‘Zie je Big Picture’ hebben we uitgewerkt dat het gaat om je identiteit, inzicht en initiatief in samenhang vorm te geven. Hiermee onderken je patronen en kun je de context waarin je werkt en leeft duiden. Ook sociale innovatie speelt hier een belangrijke rol.
Somber of opgewekt?
Hoewel we ook somber naar maatschappelijke ontwikkelingen kunnen kijken is er steeds meer sprake van innovatieve vormen van samenwerking tussen overheden, bedrijven en burgers om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Sociale innovaties worden steeds vaker gezien als manieren om diepgaande veranderingen in sociale, economische en politieke systemen te bewerkstelligen. Dit vereist een benadering die verder gaat dan lokale of individuele initiatieven en die het grotere systeem aanpakt, bijvoorbeeld door beleidsverandering, samenwerking tussen verschillende sectoren, en het herontwerpen van instituties.
De opkomst van digitale platforms biedt nieuwe mogelijkheden voor sociale innovatie. Technologieën zoals blockchain, kunstmatige intelligentie (AI), en digitale platforms maken het mogelijk om de toegang tot informatie te verbeteren en sociale impact op grotere schaal te realiseren.
Inclusief?
Er is een groeiend bewustzijn dat sociale innovaties moeten bijdragen aan inclusieve samenleving. De werkelijkheid is overigens vaak dat sociale innovaties worden ingezet om winst te maximeren. Daar staat tegenover dat er steeds meer focus is op empowerment van gemeenschappen, waarbij bewoners en sociale ondernemers de middelen krijgen om zelf veranderingen te initiëren en te implementeren. Participatieve benaderingen en co-creatie van oplossingen met belanghebbenden komen vaker voor.
Duurzaamheidsdoelen, zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, zijn steeds meer het uitgangspunt voor sociale innovaties. Organisaties en initiatieven integreren milieu-, sociale en economische duurzaamheid in hun strategieën.
Toch het geld?
Sociale innovaties in de zorg richten zich steeds meer op het verbeteren van toegang tot zorg, het verlagen van kosten en het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Technologie speelt een sleutelrol in deze innovaties, bijvoorbeeld door digitale zorgplatforms, zorg op afstand, en gepersonaliseerde geneeskunde.
Het is op dit moment echter lastig te zeggen of de sociale kant van sociale innovaties zal gaan overheersen of juist de financiële kant (bijvoorbeeld X).
Literatuur
Jeninga, A. en H. Woldendorp. (2022). Ontwerp voord digitale transformaties van (zorg) organisaties. Werken met de Systemische Ontwikkel Matrix. Amsterdam: SWP