Digitalisering van de gebouwde omgeving: slimme woonconcepten
Integrale benadering
In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties, industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.
We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).
Nieuwe woonconcepten
Door slim om te gaan met de beschikbare ruimte, technologie, en gemeenschapsopbouw, kunnen nieuwe woonconcepten bijdragen aan een leefomgeving die zowel ecologisch als sociaal in balans is.
Een aantal voorbeelden.
- Gemeenschappelijk wonen: vormen van gemeenschappelijk wonen zoals co-housing waarbij bewoners hun eigen privé-woningen hebben, maar ook gedeelde ruimtes zoals keukens, tuinen, werkruimtes en ontmoetingsplekken. Naast co-housing is er ook co-living: mensen met gedeelde interesses of waarden wonen samen in grotere, gedeelde ruimtes. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor jonge mensen, freelancers of andere groepen die sociaal contact en collectieve voorzieningen belangrijk vinden.
- Circulair bouwen: een andere aanpak is het bouwen van circulaire woningen. Hierbij worden materialen die vrijkomen bij de sloop van oude gebouwen hergebruikt in nieuwe woningen. Dit vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen en voorkomt afval. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het energieverbruik van de woning, waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame en energie-efficiënte technieken zoals zonnepanelen, warmtepompen en energie neutrale systemen. Modulaire woningen zijn flexibel in opzet en kunnen eenvoudig worden aangepast of uitgebreid.
- Smart city: het concept van smart cities krijgt steeds meer belangstelling. In een ‘smart city’ worden woningen voorzien van geavanceerde technologieën die de energie-efficiëntie optimaliseren, het wooncomfort verbeteren en het gebruik van hulpbronnen minimaliseren. Dit omvat systemen voor slimme verlichting, verwarming, en energiebeheer, maar ook technologieën die het bewoners mogelijk maken om gemakkelijk toegang te krijgen tot gedeelde bronnen zoals elektrische fietsen of deelauto’s. Wijzelf werken met de IVO Smart Box waarin hardware en software zijn geïntegreerd en alle automatisering in een gebouw aansturen.
- Levensloopbestendig wonen: voor senioren gaat het vooral om levensloopbestendige woningen, die zijn ontworpen om bewoners op elke leeftijd en met elke gezondheidstoestand te kunnen ondersteunen. Deze woningen worden vaak onderdeel van een wijk die is ontworpen om sociale integratie en samenwerking te bevorderen, en waar ouderen kunnen deelnemen aan gemeenschapsactiviteiten, ondersteund door technologie en sociale netwerken.
?