Op weg naar een vitale samenleving?
Integrale benadering
In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties , industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.
We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).
Wij(k) en zij
De discussie over wat voor land we willen zijn wordt steeds meer beïnvloed door ideologische opvattingen. Een vitale samenleving begint als mensen oog hebben voor elkaar. Dat wordt in een ideologisch perspectief lastig, omdat daarvan de kern is dat er een wij en een zij zijn. Die wij en zij wonen samen in een wijk. We hebben innovatieve woonvormen nodig waar bewoners voorzieningen delen en naar de ander kúnnen en willen omkijken.
Evenwicht
Het inrichten van een leefomgeving vanuit het perspectief van een vitale samenleving vraagt om een systemische benadering waarin de fysieke ruimte, de sociale interacties, en de ecologische duurzaamheid met elkaar in balans worden gebracht. Een vitale samenleving is een samenleving die sociaal, economisch en ecologisch in balans is en waarin mensen zich kunnen ontwikkelen, gezond kunnen leven, en verbonden kunnen zijn met elkaar en de natuur.
Ontwerpcriteria
Ik geef een aanzet tot mogelijke ontwerpcriteria. Ontwerp pleinen, parken, en gemeenschappelijke ruimtes die uitnodigen tot ontmoeting, samenwerking en sociale interactie. Zorg ervoor dat de leefomgeving uitnodigend is voor mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en capaciteiten. Dit kan door middel van toegankelijke infrastructuur, zoals rolstoelvriendelijke trottoirs, en door aandacht te geven aan de behoeften van verschillende sociale groepen. Faciliteer buurtinitiatieven en zelforganiserende gemeenschappen die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van hun leefomgeving en elkaar ondersteunen.
Daarnaast is het verstandig kleinschalige ondernemingen en lokale initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan de werkgelegenheid en de economische stabiliteit van de gemeenschap. Dit kan door het ondersteunen van lokale markten, ambachten en sociale ondernemingen.
Vanuit dit perspectief draait het om het creëren van een omgeving waarin mensen zich kunnen ontplooien, gezonde relaties aangaan, en actief bijdragen aan een duurzame toekomst voor henzelf en de generaties die na hen komen.