Slow productivity ter voorkoming van burn-out
Goed werk
Burn-out wordt steeds meer een belangrijk thema in zowel de werksituatie als in het privé leven. Wat opvalt is dat de meeste literatuur gericht is op het herstel na een burn-out. Het lijkt echter logischer je werkomstandigheden en je leven zo in te richten dat de kans op een burn-out vrijwel nihil is. Dat hebben we uitgewerkt in een boek meer gericht op de werksituatie: ‘Interventies voor Goed Werk’. De casuïstiek komt uit de gezondheidszorg. Ons model is toepasbaar in ieder domein van werken. Goed werk kent zes dimensies: betekenis, veilig, grip, invloed, balans en samen. Hier bespreken wij het belang van traagheid of, anders gezegd slow productivity ter voorkoming van burn-out.
Balans
Hoewel werkdruk een belangrijke factor is wordt burn-out ook veroorzaakt door andere factoren zoals persoonlijke verwachtingen en perfectionisme, emotionele overbelasting door langdurige zorg voor anderen (bijvoorbeeld in de zorg of opvoeding), gebrek aan balans tussen werk en privéleven en sociale en culturele invloeden die een constante druk leggen op mensen om altijd "meer" te doen ( ook wel de impact van het neoliberalisme genoemd).
Jezelf
Burnout ontstaat juist wanneer mensen voortdurend proberen te voldoen aan externe verwachtingen zonder naar hun zelfbewustzijn te ontwikkelen en patronen van overbelasting te herkennen. Het leren beheersen en naar eigen behoeften te luisteren. Het is daarom belangrijk om van emoties is een belangrijk aspect van burn-out preventie. Emoties zoals frustratie, woede, verdriet en angst verergeren stress als ze niet adequaat worden beheerd.
Slow productivity
Wat helpt is om je eigen definitie van succes te herzien en om de focus te verleggen van externe prestaties naar interne voldoening en zelfwaardering. Newport heeft het concept van ‘slow productivity‘ ontwikkeld. Je kunt veel productiever en creatiever zijn als je je tijd en energie richt op echt betekenisvol werk, in plaats van te worden afgeleid door eindeloze taken of korte taken die weinig echte waarde creëren. Slow productivity is het tegenovergestelde van multitasking. Door je te concentreren op één taak en deze af te ronden voordat je aan de volgende begint, kun je veel effectiever en efficiënter werken.
Concentratie
Het gaat er ook om een digitale minimalisme toe te passen, wat inhoudt dat je alleen de technologie gebruikt die je echt ten goede komt en die bijdraagt aan je doelen. Wanneer je de tijd neemt om diep in een taak te duiken, zonder onderbrekingen, kun je vaak veel betere ideeën ontwikkelen en meer innovatieve oplossingen vinden. Het zorgt ervoor dat het werk niet alleen snel, maar ook goed wordt uitgevoerd. Het voorkomen van burn-out wordt verder mede bereikt door werkprocessen optimaliseren: heb je prioriteiten helder en elimineer onnodige complexiteit.
Literatuur
Ballesteros, E. (2024). The cure for burnout . Build better habits, find balance and reclaime your life. Trade
Eliens, A., H. Woldendorp en A. Jeninga. (2024). Interventies voor goed werk. Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg. Amsterdam: SWP
Newport, C. (2024). Slow productivity. De kunst van presteren zonder burn-out. Business Contact
?