Integrale benadering

In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties, industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.

We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).

Sociale cohesie

sociale cohesieHet tekort aan gekwalificeerd personeel in de zorgsector is een groeiend probleem. Op dit moment werken er ongeveer 1,4 miljoen mensen in de zorg. Door de vergrijzing en intensievere zorgvraag zou in 2040 de verhouding van het aantal werkenden in de zorg moeten stijgen van 1 op de 7 naar 1 op de 4. Bestaande oplossingen zijn onder meer terug te gaan naar basiszorg en additionele arrangementen, meer informele zorg en efficiëntere inzet van professionals. In deze blog staat vooral het belang van sociale cohesie centraal.

Woonomgeving

Bij nieuwbouwprojecten voor senioren gaat het niet alleen om de bouw van woningen, maar ook het realiseren van faciliteiten om de behoeften van de nieuwe inwoners te ondersteunen. Daarbij wordt veel naar zorgvoorzieningen gekeken, maar het gaat in de startfase vooral om het creëren van sociale cohesie. Een woonomgeving die is afgestemd op de behoeften van senioren, met voorzieningen voor sociale interactie maakt een goede start mogelijk.

Zorgvoorzieningen

Binnen de bouw wordt vaak ingewikkeld gekeken naar zorgvoorzieningen. De drie zorgsystemen (WMO, ZVW en WLZ) hebben ieder een eigen toegang die vertaald kan worden naar nieuwbouw. Iets anders is overigens, vanwege de arbeidsmarktproblematiek, de levering van zorg. Daarbij geldt dat hoe geschikter en toegankelijker mensen wonen en hoe meer de woonomgeving uitnodigt tot een gemeenschap, hoe minder (snel) formele zorg nodig is.

Verhuizen?

Het seniorenbeleid is overigens gericht op zelfredzaamheid. Hierbij staat eigen controle over gezondheid en een geschikte omgeving centraal. Vertrekpunt is dat ouderen zullen kiezen te wonen in een toekomst- en zorgbestendig concept met aandacht voor welzijn, faciliteiten en services. De verhuisbereidheid (en dus loslaten van bestaande netwerken) onder senioren is echter beperkt.

Netwerkstructuur

Wat in ieder geval al wel helpt is het ondersteunen van initiatieven waarbij burgers, overheden en andere maatschappelijke organisaties met elkaar in gesprek gaan om gemeenschappelijke oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken.

Het SprenghenParc concept is gericht op het creëren van een woonomgevingen waar mensen meer naar elkaar omkijken en sterkere sociale netwerken ontstaan. Ingezet wordt op een mix van doelgroepen (starters; gezinnen; senioren). Te vaak worden er woonconcepten in Nederland gecreëerd die alleen zorgbehoevenden clustert. Het gaat echter juist om het includeren van verschillende doelgroepen.