Integrale benadering

In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties, waaronder zorgvastgoed, industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.

We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt.

Te weinig investeringen

seniorenvastgoedDe zorgsector staat voor uitdagingen op het gebied van vastgoed en zorgverlening. Uit twee rapporten van BDO en EY blijkt dat financiële prestaties op zich nog continuïteit van zorg borgen blijven essentiële investeringen in zorgvastgoed uit. Dit heeft gevolgen voor de toekomstbestendigheid van zorginstellingen. De benchmark van BDO laat zien dat een aanzienlijk deel van de instellingen terughoudend is met investeringen in toekomstbestendig vastgoed.

Vastgoedtransitie

De gewenste innovatieve woonvormen (vastgoedtransitie) blijven achter. Tussen volledig zelfstandig wonen en het verpleeghuis zijn nauwelijks alternatieven. Juist de verbinding tussen zorg en gedifferentieerde woonvormen (binnen bestaande bouw) maakt innovatie mogelijk. Hierbij gaat het om de inzet van technologie en het gebruik van AI.

Verbinding domeinen

Complexe zorg in de thuissituatie wordt nu gefinancierd uit het MPT (Modulair Pakket Thuis) en VPT (Volledig Pakket Thuis). Dit zijn dure vormen van zorg die vaak weinig verbinding hebben met het sociaal domein. Verbinding tussen de domeinen is van groot belang om te komen tot toekomstige woonzorgvormen. Het begint eigenlijk simpel: zorg door middel van publiek gefinancierde technologie dat bestaande woningen geschikt gemaakt worden voor senioren.

Verbinding zorgvastgoed en verduurzaming

Maak gebruik van data om te bepalen waar die inzet op korte termijn het meeste effect heeft. Buurten verschillen van elkaar en beleid dient daar rekening mee te houden. Hoewel technologie gestandaardiseerd kan worden geleverd (kosteneffectief) is de toepassing afhankelijk van een in beeld gebrachte behoefte. Daarbij past deze toepassing bij de energietransitie. Oudere wijken kennen vaak woningen met een hoge energiekosten. Door woonzorg en verduurzaming te combineren wordt wonen prettiger en tegen lagere energiekosten.

De zorgsector is op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 7% van de CO2-uitstoot in Nederland. Zorgvastgoed moet overigens in 2050, net als andere gebouwtypen, volledig energieneutraal zijn.

Literatuur

BDO Benchmarkrapport Ouderenzorg 2024
EY, Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2024