Integrale benadering

In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties, industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.

We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt.

Vertrouwen versus wantrouwen

Meestal wordt sociale cohesie in een buurt geassocieerd met positieve effecten op sociale veiligheid, gezondheid en welzijn. Echter, een hoge mate van vertrouwen tussen groepsleden onderling, kan gepaard gaan met wantrouwen ten aanzien van buitenstaanders. Een sterke interne sociale cohesie kan dan ook leiden tot uitsluiting en een inclusieve buurt in de weg staan. Een sterke interne sociale cohesie kan het wonen in een homogene buurt ook prettig maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de sterke onderlinge banden en het voor elkaar klaar staan in kleinere dorpen (nabuurschap) of in de klassieke volkswijken waar iedereen elkaar kent.

Botsende levensstijlen

In meer pluriforme buurten is externe cohesie (banden tussen verschillende groepen) echter noodzakelijk om positieve effecten op de leefbaarheid te kunnen verwachten. Naarmate er een hoger verloop in de buurt is (mensen wonen er korter) is te verwachten dat men elkaar minder goed ken. De drempel om elkaar te leren kennen, op (on)gewenst gedrag aan te spreken, of in elkaar te investeren, ligt hoger in dergelijke buurten. Woonomgevingen met meer wisselingen van bewoners zijn daarom naar verwachting minder leefbaar. Dit geldt (ten dele) ook voor omgevingen met een hogere dichtheid aan inwoners, waar het grotere aantal mensen anonimiteit in de hand werkt.

Daarnaast blijkt dat een hogere diversiteit in een buurt negatief samenhangt met onderling contact (naar herkomst, leeftijd, religie, inkomen, opleiding). Het is bovendien aannemelijk dat in buurten waar er grotere verschillen in levensfase zijn (studentenhuizen naast seniorenwoningen) er meer conflicten zijn door botsende levensstijlen en er als gevolg daarvan een lagere leefbaarheid is. Versterken van sociale cohesie vergt dus inspanningen.

Voorbeelden

  • Housing with Care (https://www.scie.org.uk/housing/role-of-housing/promising-practice/models/housing-with-care/) is een model in het Verenigd Koninkrijk: hierbij worden zorgdiensten geleverd binnen een woonomgeving, zonder dat ouderen hoeven te verhuizen naar een ziekenhuis of verpleeghuis. Het doel is om ouderen een gevoel van autonomie te geven terwijl ze zorg ontvangen op maat.
  • Denemarken kent het model van gemeenschapswijken die zowel zorg- als welzijnsdiensten bieden, en waarbij participatie van familieleden, buren en vrijwilligers wordt gestimuleerd.
    In Denemarken zijn gemeenschapswijken een onderdeel van de zorgstructuur. ÆldreSagen (https://www.aeldresagen.dk/in-english) is een Deense organisatie die zich inzet voor ouderen en vaak samenwerkt met gemeentes om gemeenschapswijken te ontwikkelen. Deze initiatieven bieden niet alleen zorg, maar richten zich ook op het bevorderen van sociale cohesie en het verminderen van eenzaamheid door gemeenschappelijke activiteiten te organiseren.
  • Een optie om sociale cohesie te versterken is ook nog multifunctioneel bouwen. Multifunctionele woningen zijn woningen die ontworpen zijn om verschillende functies en behoeften te combineren, zodat bewoners flexibeler kunnen wonen en werken, en er meerdere doeleinden kunnen worden vervuld binnen één woning. Dit kan variëren van woningen die ruimte bieden voor zorg, werk (bedrijfsverzamelgebouwen) en gezinsleven tot woningen die gericht zijn op duurzaamheid en gemeenschapsgerichte voorzieningen.

    Multifunctionele woningen bieden flexibiliteit en kunnen worden aangepast aan de verschillende levensfases en behoeften van bewoners.

Onze partner DCBM ( https://www.dcbm.nl/) staat voor een innovatieve en doelmatige wijze van duurzame woningbouwontwikkeling. Dit wordt gerealiseerd door een integrale benadering van de woningbouw, van ontwerp, financiering, productie, bouw tot exploitatie. Op de conventionele manier van produceren en bouwen; met baksteen, grind en cement, is geen oplossing meer. Er zijn dus nieuwe innovatieve, snellere en vooral veel duurzamere bouwmethodes nodig die betaalbare en future proof woningen leveren. Huizen moeten weer ontworpen worden met de bewoners als uitgangspunt.

Literatuur

Leefbaarometer 3.0 Instrumentontwikkeling. 2021 Atlas Research/In.Fact.Research