Integrale benadering

In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties, industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.

We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).

Digitalisering kan een bijdrage leveren aan een gezonde leefomgeving.

Domeinoverstijgend denken

leefomgevingEen gezonde leefomgeving vergt domeinoverstijgend denken, waarvoor afstemming tussen het fysieke en sociale domein noodzakelijk is. Die afstemming wordt belemmerd door het spreken van andere ‘talen’ in deze domeinen, en het hebben van andere belangen, prioriteiten en aandachtsgebieden. Daarnaast moet financiering voor een gezonde leefomgeving vaak vanuit verschillende budgetten van deze domeinen komen. Verder is er vaak onduidelijkheid over verantwoordelijkheden.

Een gezonde leefomgeving is een omgeving die uitnodigt tot gezond gedrag (gezondheidsbevordering), waar de druk op de gezondheid zo laag mogelijk is (gezondheidsbescherming), en die mensen als aantrekkelijk en prettig ervaren om te wonen, werken en recreëren. Kenmerken van een aantrekkelijke en prettige omgeving zijn aanwezigheid van groen en water, sociale cohesie en passende werkgelegenheid en toegankelijke voorzieningen (zorg, winkels, scholen, openbaar vervoer).

GALA akkoord

Op 3 februari 2023 hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en GGD GHOR Nederland het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA) ondertekend. GALA dient te zorgen voor meer domeinoverstijgende samenwerking op lokaal en regionaal niveau.

Eigenaarschap

Uit de RIVM monitor blijkt dat het GALA een impuls aan domeinoverstijgend samenwerken heeft gegeven. Het heeft de samenwerking tussen gemeente en zorgverzekeraar minder vrijblijvend gemaakt en het werken aan gezondheid meer urgent en vanzelfsprekend gemaakt. Gemeente en zorgverzekeraar weten elkaar te vinden, maar het gedeeld eigenaarschap van de gezondheidsdoelen en ketenaanpakken uit het GALA zijn nog niet optimaal. Door de implementatie van het GALA ( en het Integraal Zorgakkoord)wordt een grote instroom van cliënten in het sociaal domein verwacht. Het sociaal domein kampt echter nu al met capaciteitstekorten en structureel te weinig financiering. Daarbovenop komen de aangekondigde bezuinigingen.

Samenhang

De samenwerking tussen het medisch en sociaal domein door betrokken partijen uit beide domeinen als complex wordt ervaren. Het zijn twee verschillende werelden. Zo hebben de domeinen een andere manier van werken, besluitvorming en financiering

Het RIVM constateert dat op de verschillende deelonderwerpen allerlei activiteiten te zien zijn, maar de vraag speelt dat thema’s voldoende in samenhang worden verbonden. Enerzijds belemmeren de eerdergenoemde schotten in de financiën de verbinding tussen de verschillende gezondheidsthema’s. De monitor is een eerste evaluatie. Het goede nieuws is dat op lokaal niveau bij gezonde leefomgeving er verbinding wordt gelegd tussen het fysieke en sociaal domein.
RIVM.GALA monitor 2024. Eerste stand van zaken.