Het belang van waarden voor sociale cohesie
‘De waarde van een daad of poging ligt niet in haar gevolg maar in haar beweegreden’(Nellie van Kol)
Patronen
De impact van de digitale transformatie verhoogt de complexiteit van wat er om ons heen gebeurt en raakt ons allemaal. In ons boek ‘Zie je Big Picture’ hebben we uitgewerkt dat het gaat om je identiteit, inzicht en initiatief in samenhang vorm te geven. Hiermee onderken je patronen en kun je de context waarin je werkt en leeft duiden. In dit blog bespreken wij het belang van waarden voor sociale cohesie.
Fundament
Welke rol spelen waarden in de keuzes die we maken, onze overtuigingen en ons gedrag? Waarden vormen de basis voor hoe mensen zichzelf en anderen waarnemen. Waarden dienen dus als fundamenten voor onze beslissingen en gedragingen. Ze helpen ons te bepalen wat we belangrijk vinden in het leven en wat we willen bereiken. Waarden zorgen voor interne consistentie, wat betekent dat we onszelf als samenhangend en consistent ervaren. Wanneer we handelen in overeenstemming met onze waarden, voelen we ons goed over onszelf. wanneer onze handelingen in strijd zijn met onze waarden ervaren we een psychologische spanning.
Context
Onze context is mede bepalend hoe we naar het belang van verschillende waarden kijken. Waarden zijn niet alleen individueel, maar worden ook sterk beïnvloed door culturele en sociale contexten. Wat als "goed" of "juist" wordt beschouwd, kan variëren tussen verschillende culturen en samenlevingen. In sommige culturen wordt collectivisme (de nadruk op de gemeenschap boven het individu) hoog gewaardeerd, terwijl in andere samenlevingen individuele vrijheid en persoonlijke autonomie centraal staan.
Cohesie
Waarden zijn niet alleen belangrijk voor persoonlijke keuzes, maar ook voor sociale interacties. Ze beïnvloeden hoe we met anderen omgaan en kunnen de basis vormen voor moreel gedrag in de samenleving. Hoewel waarden individueel kunnen zijn, versterken ze de sociale cohesie versterken door gemeenschappelijke overtuigingen te delen. In groepen, gemeenschappen of samenlevingen die dezelfde waarden koesteren, ontstaat een gevoel van verbondenheid en gemeenschappelijk doel. Wanneer waarden in lijn zijn met de motivatie van ons, zijn mensen meer geneigd om hun gedrag aan te passen.
Wanneer waarden zoals eerlijkheid, rechtvaardigheid of milieubewustzijn breed gedragen worden in een gemeenschap creëren ze een groepsnorm die individuen beïnvloedt. Mensen hebben de neiging om zich aan te passen aan de gedragingen van anderen in hun sociale omgeving, vooral als die gedragingen als sociaal gewenst worden beschouwd. Het begrijpen van de werking van waarden en het strategisch inzetten ervan is belangrijk voor het bevorderen van positieve gedragsverandering, zowel op individueel als op maatschappelijk niveau.
Literatuur
Aronson, D. (2024).The value of values. How business leaders can grow profits and enhance their careers by doing the right thing. The MIT Press
Woldendorp,H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven. Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP