Transformatie van de ouderenhuisvesting: integreren van zorg, wonen en technologie
‘’Living’ is something we do 24/7, and ‘care’ is there only when you need assistance from someone else or in the case of self-care’ Joost van Hoof
Integrale benadering
In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties, industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.
We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).
Toekomstbestendigheid
Het is langzamerhand wel duidelijk dat de huidige opzet van de gezondheidszorg niet meer toekomstbestendig is. We zijn op zoek naar. Daarbij wordt vaak een tweetal richtingen genoemd:
- Herdefiniëring van professionele rollen: nadruk op preventie; versterken van zelfredzaamheid; meer ruimte voor informele zorg; versterken sociale cohesie
- Herdefiniëring van wonen, zorg en technologie: gebruik van digitalisering, inzet van technologie; nieuwe woonconcepten
Integratie domeinen
Hoe integreer je nu wonen en technologie met zorgmodellen? Ik probeer een aantal uitgangspunten daarvoor uit te werken. Het begint met een gebruikersgerichte benadering. Bij (her)inrichting ligt de nadruk op comfort en tevredenheid van gebruikers. De gebouwde omgeving is toegankelijk voor verschillende doelgroepen en flexibel in gebruik en aanpassing.
Verduurzaming
In de huidige context gaat het uiteraard om een duurzame inrichting: werken met duurzame materialen en technieken. Er is veel aandacht voor energiebesparing en CO2-reductie. Er is een goede balans tussen kosten en kwaliteit. Met behulp van technologie wordt gezorgd voor een gezond binnenklimaat. In een eerdere blog ben ik ingegaan op de impact van digitalisering van processen op ‘slimme woningen’. Het proces van integreren vereist ketensamenwerking gericht op procesoptimalisatie.
Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in het gebruik van sensoren voor real-time gegevensverzameling over energieverbruik, luchtkwalitei etc. Vanuit zowel doelmatigheids- als effectiviteitsperspectief is het wenselijk te werken met standaarden voor de inzet van sensortechnologie. Door deze wijze van kijken (en doen) is sprake van een leefbaarder leefomgeving voor de verschillende generaties.
?