Patronen

De impact van de digitale transformatie verhoogt de complexiteit van wat er om ons heen gebeurt en raakt ons allemaal. In ons boek ‘Zie je Big Picture’ hebben we uitgewerkt dat het gaat om je identiteit, inzicht en initiatief in samenhang vorm te geven. Hiermee onderken je patronen en kun je de context waarin je werkt en leeft duiden.

Vooruit denken

inzichtInzicht ontstaat ook door je dingen te verbeelden. Dit betreft het vermogen om abstracte ideeën en concepten te visualiseren en te combineren om nieuwe inzichten te genereren. Verbeelding helpt ons om vooruit te denken, de gevolgen van acties in te schatten en innovatieve oplossingen voor uitdagingen te bedenken.

Het kan echter moeilijk zijn om iets volledig nieuws voor te stellen dat buiten onze bestaande kennis valt. Verbeeldingskracht begint vaak met nieuwsgierigheid. Het stellen van vragen en het willen begrijpen van de wereld om je heen helpt om nieuwe manieren van denken en verbeelden te stimuleren. Het gaat om het stellen van vragen als: ‘Wat zou er gebeuren als...?’ of ‘Hoe zou iets eruit kunnen zien als het anders was?’

Denkpatronen

Om je verbeeldingskracht te vergroten, is het daarom belangrijk om je eigen denkpatronen uit te dagen en nieuwe manieren van denken te omarmen. Dit betekent dat je niet altijd vast moet houden aan wat bekend is, maar bereid moet zijn om nieuwe ideeën te verkennen.

Verbeelding is vaak afhankelijk van de kennis en ervaringen die we al hebben. We kunnen ons meestal alleen dingen voorstellen die we ergens hebben opgeslagen, hetzij uit directe ervaring, hetzij uit wat we hebben geleerd of gezien. Dit betekent dat verbeelding vaak beperkt is door wat we weten of begrijpen. Als we bijvoorbeeld niet bekend zijn met een bepaald concept of object, kan het moeilijker zijn om ons dit voor te stellen of te visualiseren.

Abstract

Door middel van metaforen, verhalen en symbolen kunnen we abstracte of ingewikkelde situaties en structuren begrijpen. Naarmate de complexiteit van een situatie toeneemt, kan het moeilijker worden om met verbeeldingskracht een overzicht te krijgen of oplossingen te bedenken.

Verbeelding heeft zijn grenzen wanneer het aankomt op het voorstellen van extreem complexe of abstracte systemen die ver buiten onze dagelijkse ervaring liggen. Die grenzen kun je echter oprekken. Door bijvoorbeeld jezelf voor te stellen in een andere omgeving of situatie, activeer je verschillende delen van je brein die de verbeelding stimuleren. Het grappige is dat beperkingen je verbeeldingskracht vergroten kunnen. Door regels in te stellen (bijvoorbeeld: een verhaal schrijven met slechts 50 woorden) creëer je voor jezelf een andere context.

Literatuur

Shtulman, A. (2023). Learning to imagine. The science of discovering new possibilities. Harvard University Press
Woldendorp,H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven. Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP