Goed werk

Burn-out wordt steeds meer een belangrijk thema in zowel de werksituatie als in het privé leven. Wat opvalt is dat de meeste literatuur gericht is op het herstel na een burn-out. Het lijkt echter logischer je werkomstandigheden en je leven zo in te richten dat de kans op een burn-out vrijwel nihil is. Dat hebben we uitgewerkt in een boek meer gericht op de werksituatie: ‘Interventies voor Goed Werk’. De casuïstiek komt uit de gezondheidszorg. Ons model is toepasbaar in ieder domein van werken. Goed werk kent zes dimensies: betekenis, veilig, grip, invloed, balans en samen.

Zijn we grondstoffen?

 individuele benaderingDoor de nadruk op technologie, processen en doelmatigheid is er het risico dat mensen meer als ‘grondstoffen’ in plaats van als individuen met unieke behoeften, emoties en motivaties worden gezien. De beschrijvingen van het werken in distributiecentra (bijvoorbeeld van Amazon) laten die al goed zien. Dit is echter niet een basis voor een gezonde werkcultuur.

Motivatie

Mensen worden gemotiveerd door factoren zoals erkenning, zelfontplooiing, doelen die betekenisvol zijn, en autonomie. Emoties beïnvloeden beslissingen, creativiteit, communicatie en zelfs de algehele prestaties van een team. Uiteraard geldt dat interdependentie onvermijdelijk is om als team te kunnen functioneren. Door te begrijpen dat wederzijdse afhankelijkheid leidt tot betere resultaten en persoonlijke groei, kun je de balans vinden tussen werken als individu en bijdragen aan het collectieve succes.

Feedback een krachtig hulpmiddel is voor persoonlijke groei en teamontwikkeling. Het ontvangen en geven van feedback op een constructieve manier helpt mensen om zich verder te ontwikkelen en hun werk te verbeteren. Een cultuur waarin feedback wordt aangemoedigd en gewaardeerd, leidt tot meer leren en groei, zowel op individueel als teamniveau.

Veerkracht

Daarbij is het belangrijk om van perspectief te kunnen veranderen en alternatieve manieren van denken en handelen te overwegen. Dit helpt je om niet vast te lopen in negatieve denkpatronen, maar ruimte te maken voor groei en verandering. Zelfstandigheid is belangrijk voor het ontwikkelen van persoonlijke kracht, maar het betekent niet dat je alles alleen moet doen. Je hebt echter meer veerkracht als je niet constant afhankelijk bent van anderen.

Veerkracht is het vermogen om met stress, tegenslagen en moeilijke situaties om te gaan en daar sterker uit te komen. Veerkrachtige mensen hebben de neiging om dankbaarheid te voelen voor de goede dingen in hun leven, zelfs wanneer ze te maken hebben met moeilijke omstandigheden.

Een stap naar veerkracht is jezelf leren kennen. Dit betekent dat je bewust moet worden van je emoties en hoe je reageert op stressvolle situaties. Het is daarbij handig te begrijpen welke situaties of gebeurtenissen je veerkracht in gevaar brengen. In stressvolle situaties is het belangrijk om gericht te zijn op wat je zelf kunt doen, in plaats van je te concentreren op dingen die buiten je controle liggen. Dit helpt je om het gevoel van machteloosheid te verminderen. Het leven bestaat niet alleen uit tegenslagen maar ook uit momenten in je leven waarin je uitdagingen hebt overwonnen.

Literatuur

Eliens, A., H. Woldendorp en A. Jeninga. (2024). Interventies voor Goed Werk. Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg. Amsterdam: SWP
Nordgren, L. en D. Schontal. (2021). The human element. Overcoming the resistance that awaits new ideas. Wiley