‘A nice day is sometimes more important than personal care in the last phase of life’(Karin Schuldink).

Leefstijlcategorieën

leefstijlcategorieënVeel beleidsuitgangspunten op het gebied van seniorenbeleid zijn gebaseerd op leeftijdscategorieën. Het is echter verstandiger uit te gaan van leefstijlcategorieën. Dat doet beter recht aan de senioren die ook wel ‘boomers’ worden genoemd. Zij zijn gewend dat ze beslissingsmacht hebben over hun leefstijl. Dit betekent ook dat stedenbouwkundige ontwerpen gebaseerd zijn op het ‘ik – perspectief’: je verplaatsen in de leefstijl en gebouwde omgeving van iemand waarbij geldt ‘ vorm volgt mij’. Dat doet recht aan de uniciteit van betrokkenen.

Verbinding domeinen

Het gaat om de interactie tussen de omgeving, sociale cohesie. voorzieningen en individuele zorgbehoeften. Een dergelijk model wordt onder meer belemmerd door geschikte locaties, de complexiteit van samenwerking tussen de domeinen wonen, zorg en technologie en onvoldoende inbreng van burgers bij de beleidsontwikkeling.

Senioren moeten onderdeel blijven van een levendige gemeenschap, waarbij voorzieningen zoals zorg, openbaar vervoer, winkels en recreatiemogelijkheden dichtbij en toegankelijk zijn. Daarbij gaat het tevens om een verbinding tussen wonen en zorgfuncties (en daaraan gerelateerde technologie). De scheiding tussen de verschillende domeinen maakt nieuwe vormen van wonen en zorg ingewikkeld.

Toekomstbestendig

Dit bevordert niet alleen de sociale participatie van senioren, maar zorgt er ook voor dat ze actief blijven in de maatschappij. Het gaat er dus om woningen te ontwerpen die levensloopbestendig zijn. Dit betekent dat woningen aangepast moeten kunnen worden aan veranderende behoeften naarmate mensen ouder worden, bijvoorbeeld door flexibele indelingen, drempelloze toegang, en de mogelijkheid om zorg en andere diensten makkelijk te integreren.

Dit bereik je door ruimte te scheppen voor ontmoetingsplekken waar ouderen elkaar kunnen treffen. Gemeenschappelijke tuinen, buurthuizen of flexibele ruimten waar activiteiten kunnen plaatsvinden, zijn ondersteunend om het welzijn te bevorderen.

Integrale benadering

In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties, industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.

We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen
infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een woning of gebouw aanstuurt).

Literatuur

Architecten Cie. (2024). The architecture of aging.