Het model van ecosysteeminnovatie in de gebouwde omgeving
Als we de gezondheidszorg toekomstbestendig willen maken zullen we anders naar innovatie moeten kijken.
Integrale benadering
In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties , industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.
We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).
Benadering van ecosysteeminnovatie
Ecosysteeminnovatie verwijst naar een benadering van innovatie waarbij verschillende actoren, zoals bedrijven, overheden, onderzoeksinstellingen, consumenten en andere belanghebbenden, samenwerken binnen een breder "ecosysteem" om nieuwe producten, diensten of processen te ontwikkelen.
Ecosysteeminnovatie is een systemische benadering van innovatie waarbij de focus ligt op het hele systeem van onderling verbonden actoren en factoren, in plaats van op individuele innovaties. Het begint met een verkenning van het ecosysteem: in kaart brengen van relevante actoren; begrijpen van onderlinge relaties; identificeren van kansen en uitdagingen. Daarna volgt de vormgeving van partnerschappen: opstellen van samenwerkingsafspraken en definiëren van gezamenlijke doelen. Dan volgt gezamenlijke innovatie: co-creatie van oplossingen; delen van kennis en resources; experimenteren en leren. Tenslotte volgt opschaling: versterken van succesvolle initiatieven en aanpassen van het systeem waar nodig.
Netwerk
Het idee is dat innovatie niet alleen door één organisatie of partij wordt gedreven, maar door een netwerk van verschillende entiteiten die met elkaar handelen, kennis delen en gezamenlijke waarde creëren. Deze vorm van innovatie zijn kent een aantal kenmerken. In plaats van traditionele lineaire innovatiemodellen, waarin één bedrijf of organisatie de leiding neemt, bevordert ecosysteeminnovatie samenwerking tussen verschillende actoren. Deze samenwerking kan over bedrijfstakken heen gaan en kan ook bedrijven omvatten die normaal niet direct met elkaar concurreren, maar die wel elkaar aanvullen in het innovatieproces.
Alle partijen in het ecosysteem profiteren van het gezamenlijk creëren van nieuwe waarde. Dit kan in de vorm van technologische vooruitgang, betere producten of diensten, of het delen van middelen en kennis. Innovatie wordt vaak versneld door de uitwisseling van ideeën, kennis, technologieën en middelen tussen de verschillende deelnemers. Dit creëert een dynamisch proces waarin diverse perspectieven en expertises worden gecombineerd. Ecosystemen zijn vaak dynamisch en flexibel, wat betekent dat ze snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt of technologie. Dit stelt de deelnemende organisaties in staat om zich aan te passen aan nieuwe uitdagingen en kansen. Het ecosysteem helpt bij het bevorderen van continue innovatie en aanpassing aan veranderende omstandigheden.
Slimme steden
Een voorbeeld van ecosysteeminnovatie is de ontwikkeling van smart cities. Verschillende actoren zoals technologiebedrijven (die sensoren en software leveren), stadsbesturen (die de infrastructuur beheren), energieleveranciers (die duurzame energie bieden) en onderzoeksinstellingen (die nieuwe technologieën ontwikkelen) kunnen samenwerken om een stad slimmer, duurzamer en efficiënter te maken. Dit vereist samenwerking op meerdere niveaus en het delen van informatie en middelen om tot innovatieve oplossingen te komen.
Literatuur
McClure, D. en J. Wilde. (2024). Do bigger things. A practical guide to powerful innovation in a changing world. Fast Company Press
Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven. Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP