Digitale transformatie van de gebouwde omgeving: ontwikkeling zorgvastgoed
Ontwikkeling zorgvastgoed
Zorgvastgoed kan rendabeler zijn wanneer het deel uitmaakt van een groter wijkgerichte zorgmodel, waarbij zorginstellingen samenwerken met andere lokale zorgaanbieders om gemeenschappelijke diensten en faciliteiten te delen.
Het herontwikkelen of renoveren van oud zorgvastgoed kan zorgen voor verhoogde functionaliteit, betere energie-efficiëntie en aantrekkelijkheid voor zorgaanbieders en bewoners. Dit kan de waarde van het vastgoed aanzienlijk verhogen.
Sensortechnologie
In moderne gebouwen kan onze sensortechnologie worden geïmplementeerd om bijvoorbeeld de luchtkwaliteit, temperatuur, vochtigheid en geluidsniveaus in real-time te monitoren, zodat de omgeving optimaal wordt aangepast aan de behoeften van de bewoners.
Specifieke woningcomplexen kunnen op basis hiervan zo worden ontworpen voor oudere mensen, met zorg- en welzijnsdiensten geïntegreerd in het gebouw. Dit kan variëren van toegankelijke douches en liften tot de aanwezigheid van verplegend personeel en medische apparatuur.
Bij grootschalige vastgoedontwikkeling, zoals nieuwe woonwijken of stadsdelen, kan het integreren van gezondheidsvoorzieningen zoals sportcentra, wandel- en fietspaden, en openbare gezondheidspunten bijdragen aan een gezondere gemeenschap.
Rendabel vastgoed
Het rendabel maken van vastgoed in de zorgsector vereist een strategische aanpak waarbij zowel de financiële haalbaarheid als de zorgbehoeften van bewoners en patiënten in balans worden gebracht. Zorgvastgoed (zoals verpleeghuizen, ziekenhuizen, gezondheidscentra of seniorenwoningen) is vaak een kapitaalintensieve sector. Zorgvastgoed kan rendabeler worden door ruimtes multifunctioneel in te richten, zodat ze voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld, een ruimte die overdag wordt gebruikt voor fysiotherapie kan 's avonds worden ingezet voor andere zorgactiviteiten of zelfs gemeenschapsbijeenkomsten.
Het integreren van technologie kan de zorgkosten op lange termijn verlagen door efficiënter beheer en betere zorgverlening. Dit kan ook bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de zorginstelling voor zowel bewoners als investeerders.
Integrale benadering
In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties , industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.
We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een woning of gebouw aanstuurt).