Samenhang

sociale cohesieSociale cohesie verwijst naar de mate van verbondenheid en samenhang binnen een gemeenschap of samenleving. Het gaat om de relaties tussen individuen en groepen, en de mate waarin mensen zich geïntegreerd en ondersteund voelen door hun sociale omgeving. Wanneer mensen zich betrokken voelen bij hun gemeenschap, zijn ze eerder geneigd om bij te dragen aan het welzijn van anderen en de samenleving als geheel.

Wanneer mensen vertrouwen hebben in elkaar en in hun gemeenschappen, zijn ze eerder bereid om samen te werken en elkaar te helpen. Solidariteit betekent dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar, bijvoorbeeld door zorg te dragen voor kwetsbare leden van de samenleving, zoals ouderen of mensen in moeilijke situaties.

Sociale cohesie is sterk verbonden met het idee van gelijke kansen. Dit houdt in dat iedereen, ongeacht afkomst, inkomen of achtergrond, de mogelijkheid heeft om actief deel te nemen aan de samenleving. Het bevorderen van sociale integratie betekent dat alle groepen in een samenleving, inclusief minderheden of kwetsbare groepen, zich geaccepteerd voelen en kunnen deelnemen aan het sociale, economische en culturele leven.

Werkelijkheid

Je kunt stellen dat we daar nog lang niet zijn. Er is veel beleidsmatige aandacht voor het bevorderen ervan. Er zijn verschillende beleidsinitiatieven die gericht zijn op het bevorderen van sociale cohesie. Voorbeelden zijn Integratie- en participatieprogramma’s, wijk- en buurtontwikkeling, samenwerkingsinitiatieven tussen buurtbewoners, interculturele en interreligieuze dialogen en criminaliteitspreventie en integrale veiligheidsstrategieën.

Bij het ontwerp van buurten en wijken is het juist daarom belangrijk rekening te houden met de perspectieven van bewoners. Architecten en projectontwikkelaars zouden vanaf de start van bepaalde ontwikkelingen van te voren moeten delen met (toekomstige) bewoners. Het gaat om de combinatie van expertkennis (top-down) en praktijkervaringen van bewoners (bottom-up).

Integrale benadering

In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties , industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.

We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een woning of gebouw aanstuurt).

Literatuur

Ferdous, F. en B. Bell. (2020). All-Inclusive engagement in architecture towards the future of social change. Routledge
Woldendorp, H. en J. Hoekman.(2019). De weerbarstige praktijk. Een evolutietheorie van het sociaal domein. Amsterdam: SWP
 

?