Wat is de rol van burgers bij het ontwikkelen van beleid?
Valuing is a highly experiential or subjective activity. This subjectivity is especially true for public value because some people perceive it as valuable. As the value does not exist outside the subjective relationship, public value is only defined by creating it. Such a public is needed by govern¬ments and public managers’(Blok, 21).
We doen het zelf
We willen graag dat burgers (kunnen) participeren in beleidsontwikkelingen (en eigenlijk liefst doen wat vanuit beleid wordt geopperd). Het blijkt dat burgers prima in staat zijn zelf initiatieven te ontplooien. Burgerinitiatieven zijn groepen mensen die samen actie ondernemen voor iets dat ze belangrijk genoeg vinden om er wat aan te doen. Een bekend voorbeeld is ‘Austerlitz Zorgt’. Ook zien we steeds meer belangstelling voor energiecoöperaties (https://energiesamen.nu/alles-over-energiecooperaties).
We houden het wel graag exclusief
Beleidsmatig zijn burgerinitiatieven in (Nederlandse Participatiesamenleving, de Doe-Democratie etc) ingeburgerd. Het is immers prettig als burgers zelf maatschappelijke vraagstukken oplossen. Wat zijn de conclusies van Blok:
- burgerinitiatieven hebben de neiging meer exclusief dan inclusief te zijn. Uitingsvormen hiervan zijn positieregels (welke posities zijn beschikbaar voor deelnemers?) en autoriteitsregels (wat zijn de rechten en plichten van deze posities?).
- burgerinitiatieven richten zich sterk op het vinden en binden van de ‘juiste deelnemers’ en om het initiatief ‘organiseerbaar’ te houden. Dit vertaalt zich in veel aandacht voor de structuur, bijvoorbeeld het werken met een kerngroep die de regels bepaalt voor andere deelnemers en de activiteiten aanstuurt.
Dit belemmert mogelijk echter het draagvlak en de continuïteit van een burgerinitiatief. Ook burgerinitiatieven hebben te maken met onderscheidende waardenopvattingen over het te bereiken doel en de weg erheen.
Integrale benadering
In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties , industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.
We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).
Literatuur
Blok, S. (2024). Collective action by citizens’ initiatives: citizens’ initiatives as reflections of the capacity for collective action and a civil society. Proefschrift Erasmus Universiteit