Zie je Big Picture: wanneer heeft veranderen resultaat?
Patronen
De impact van de digitale transformatie verhoogt de complexiteit van wat er om ons heen gebeurt en raakt ons allemaal. In ons boek ‘Zie je Big Picture’ hebben we uitgewerkt dat het gaat om je identiteit, inzicht en initiatief in samenhang vorm te geven. Hiermee onderken je patronen en kun je de context waarin je werkt en leeft duiden.
Teveel gedoe?
Wanneer weet je eigenlijk wanneer een veranderingsproces geslaagd is. Als consultant heb ik regelmatig fusies begeleid. Een fusietraject begint met de voorbereiding op de fusie: kost veel energie en gaat gepaard met spanningen. Dan het moment: de fusie is juridisch rond. Dan krijg je de volgende fase: er vindt integratie plaats van werkzaamheden en werkprocessen. Na een (meestal lange) periode is dat ook gelukt. Ook hier ook veel spanningen: wie krijgt welke positie? En dan tenslotte: waarom zijn we ook al weer gefuseerd? Wat gaat nu effectiever en doelmatiger? Wanneer meet je het resultaat?
Weerstand
Veranderingen gaan gepaard met weerstand. Weerstand wordt wel omschreven als het standpunt van iemand die het niet met jou eens is. Hoe zorg je dan dus voor een gedeelde agenda. Die heeft betrekking op zowel de menselijke kant , de structuur van de organisatie als de werk- en bedrijfsprocessen.
Van leidinggevenden mag worden verwacht dat ze niet alleen de noodzaak en richting van de verandering aangeven maar ook voorbeeldgedrag hebben door betrokkenheid te tonen bij het veranderproces. Die betrokkenheid heeft ook betrekking op het begrijpen van individuele emoties en het bieden van ondersteuning.
Permanent
Het aardige van de huidige tijd is dat veranderen weliswaar een proces is met een begin en een (hopelijk) eind maar dat veranderingen permanent zijn. Veranderen is dus een doorlopend proces (Heraclitus: in het veranderen rust het uit).
Instrumenten binnen het vakgebied verandermanagement zijn enerzijds gericht op strategieën en structuren en anderzijds op effectief leiderschap en communicatie. Het is ook hier helder dat een systemische benadering nodig is.
Werking van het systeem
Wanneer weet je nu of je geslaagd bent? Een systeemverandering meet je af aan de werking van het systeem. Vooraf zijn te bereiken resultaten geformuleerd zoals doelmatigheidsverbetering of betere prestaties. Het blijkt nu dat het systeem in staat is zich aan te passen zonder voortdurende externe interventie. Verschillende betrokkenen, zoals medewerkers, klanten, of andere belanghebbenden, zijn in staat om zich aan te passen aan het nieuwe systeem en voelen zich er positief door beïnvloed. Tenslotte wordt de verandering erkend en geaccepteerd door degenen die het systeem gebruiken en beïnvloeden.
Literatuur
Cameron, E. en M. Green. (2019). Making Sense of Change Management. A complete guide tot he models, tools and techniques of organizational change. Kogan Page
Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven. Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP