Herdefiniëring

In ons boek ‘Ontwerp voor digitale transformaties’ hebben we de ontwerpeisen beschreven die de digitale transformatie vraagt. Tevens hebben we de veranderkundige interventies beschreven die noodzakelijk zijn of ontwikkeld moeten worden. Bij de digitale transformatie gaat het niet alleen om technologische veranderingen of de toepassing van AI maar gaat het juist ook om het herdefiniëren van bedrijfsmodellen, cultuur en processen. Dit blog gaat over de invloed van digitale transformaties op loopbanen.

Beroepspraktijk

loopbanenDe verwachting is dat AI een grote impact zal hebben op de beroepspraktijk. Banen zullen verdwijnen, banen zullen veranderen, er zullen nieuwe banen komen (prompt engineer). Een paar voorbeelden: in de gezondheidszorg verbetert AI diagnoses, gepersonaliseerde behandelingen en administratieve efficiëntie; in de financiële dienstverlening gaat het om automatisering van risicoanalyses, fraudedetectie en klantenservice; in de industrie en logistiek om toepassingen op gebied procesoptimalisatie, onderhoud en robotica; in de creatieve industrie creëert AI kunst, muziek, en content..

Onze werkplek gaat steeds sneller veranderen. Deze veranderingen maken het voor veel mensen moeilijk om zich aan te passen aan nieuwe situaties, wat het proces van een baantransitie uitdagender maakt. Belangrijk is om vooruit te denken. Tijdens een transitie kunnen we twijfels ervaren, maar het ontwikkelen van zelfvertrouwen is een van de belangrijkste stappen om jezelf succesvol door een overgang te navigeren.

Consequentie voor jezelf

Hoe pak je het aan? Het begint ermee je huidige situatie volledig te begrijpen voordat je de volgende stap in je carrière zet. Zelfbewustzijn stelt je in staat om je sterke punten, zwakke punten, interesses, waarden en passies te identificeren. In een loopbaantransitie is het vaak nodig om nieuwe vaardigheden te leren of bestaande vaardigheden verder te ontwikkelen.

Consequentie voor de organisatie

Hoe werkt het voor organisaties? Die moeten ervoor zorgen dat ze medewerkers aantrekken die niet alleen geschikt zijn voor de functie, maar die ook de cultuur en de langetermijnvisie van de organisatie delen. Talentmanagement is een cyclisch proces dat nauwkeurig afgestemd moet worden op de specifieke behoeften van de organisatie en medewerkers. Het succes hangt af van een strategische aanpak die technologie en menselijke interactie combineert om de juiste mensen aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden.

Selectie van talent vindt plaats op zowel vaardigheden, houding, en potentieel als ervaring en kwalificaties. Geef vorm en inhoud aan individuele ontwikkelingsplannen en biedt werkvormen aan om competenties te versterken. Stel duidelijke doelen en meet prestaties via regelmatige feedback en evaluaties. Gebruik deze data om de effectiviteit van talentmanagement te meten en te verbeteren. Het behouden van talent vereist daarbij tweerichtingscommunicatie voor continue verbetering.

Literatuur

Beal, M. en F. Kovacs (2024). Conquering Job Transition.
Bhattacharyya, D.K. (2024). Magnetic Organization: Attracting and Retaining the Best Talent. Peter Lang Publishers
Hungwe, T.F. (2024). Mastering Career Transitions: Unveiling 6 Essential Strategies