Waarom blockchain in de vastgoedsector?
Integrale benadering
In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties, industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.
We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).
Impact vastgoedsector
In een boek met Jan Veuger heb ik de toepassingsmogelijkheden van Blockchain in de zorg beschreven. Wat kan blockchain voor de vastgoedsector betekenen?
Traditionele vastgoedtransacties zijn traag, bureaucratisch en duur vanwege de noodzaak van verschillende tussenpersonen, zoals:
- Notarissen (voor eigendomsverificatie en contracten)
- Makelaars (voor bemiddeling tussen koper en verkoper)
- Banken (voor financiering en betalingen)
- Overheidsinstanties (voor registratie van eigendomsoverdracht)
Regelgeving (ontbreekt nog)
Blockchain biedt weliswaar een oplossing voor deze problemen door de vastgoedregistratie en transactieverwerking te decentraliseren, beveiligen en automatiseren, maar de overheid en juridische instanties moeten nog blockchain-wetgeving ontwikkelen om eigendomsoverdrachten via blockchain rechtsgeldig te maken.
Meerwaarde
Wat is de meerwaarde van werken met Blockchain? Blockchain registreert eigendomstitels in een onveranderlijk, cryptografisch beveiligd grootboek. De eigendomsgeschiedenis is altijd toegankelijk en kan niet worden gemanipuleerd. Slimme contracten voeren eigendomsoverdrachten automatisch uit zodra de voorwaarden zijn voldaan (bijv. betaling ontvangen). Hierdoor zijn geen notarissen of juridische tussenpersonen nodig, wat de transactietijd en -kosten vermindert. Kopers en investeerders kunnen de eigendomsgeschiedenis direct verifiëren via een blockchainregister. Kadastergegevens worden automatisch bijgewerkt, waardoor fouten en fraude worden verminderd. Iedere transactie is zichtbaar voor geautoriseerde partijen.
Tokenisatie
Vastgoed is kapitaalintensief, waardoor slechts een klein deel van de bevolking kan investeren. Tokenisatie maakt het mogelijk om vastgoed op te splitsen in digitale tokens die investeerders kunnen kopen, waardoor vastgoed toegankelijker wordt. Tokenisatie betekent dat eigendomsrechten worden omgezet in digitale tokens op een blockchain. Hierdoor kunnen beleggers kleine delen van een pand kopen, net zoals bij aandelen Deze tokens kunnen op blockchainmarktplaatsen worden verhandeld.
Buitenlandse voorbeelden
In het buitenland zijn al voorbeelden:
- RealT ( https://realt.co/) is een platform waar beleggers op basis van tokenidatie vastgoed kunnen kopen en rendement verdienen op basis van huurinkomsten.
- Rentberry-platform ( https://rentberry.com/) gebruikt blockchaintechnologie om huurtransacties en waarborgsommen veilig en transparant te beheren.
- Propy ( https://propy.com/home/) is een blockchain-gebaseerde vastgoedmarktplaats waar eigendommen wereldwijd worden verhandeld zonder notarissen of makelaars
- In Dubai’s Smart City-project ( https://www.digitaldubai.ae/initiatives) worden slimme contracten gebruikt voor vastgoedregistratie en huurbeheer, waardoor transacties 60% sneller en goedkoper verlopen.
Literatuur
Jreisat, A. en M. Mili. (2024). Blockchain in Real Estate: Theoretical Advances and New Empirical Applications. PalgraveMacM illan
Veuger, J. (2020). A Viable Real Estate Economy with Disruption and Blockchain: Clarify the Value of Blockchain for Real Estate. Lap Lambert
Veuger, J. en H. Woldendorp. (2021). Blockchain in de zorg. Koninklijke Van Gorcum