Hoe doe je dat, transformeren?
‘An iterative raodmap is a framework that outlines the incremental releases of a service from its current state to ani deal future state’ (Retiwalla,p.91
Bekijk het breed
In ons boek ‘Ontwerp voor digitale transformaties’ hebben we de ontwerpeisen beschreven die de digitale transformatie vraagt. Tevens hebben we de veranderkundige interventies beschreven die noodzakelijk zijn of ontwikkeld moeten worden. Bij de digitale transformatie gaat het niet alleen om technologische veranderingen of de toepassing van AI maar gaat het juist ook om het herdefiniëren van bedrijfsmodellen (zoals het fasenmodel), cultuur en processen. Hoe gaat effectief transformeren in zijn werk?
Het is complex
Hoe pak je een effectieve veranderaanpak aan? Het begint met het definiëren van de reden en noodzaak van de verandering. Dat is niet meer lastig. Wat is het gewenste eindresultaat? Dat wordt lastiger. Het helpt om concrete doelen te stellen en een stapsgewijze aanpak. In de blog ‘Veranderen in veranderende tijden’ heb ik het 8-stappen plan van Kotter beschreven. Hier is een waarschuwing op zijn plaats. In een complexe, non-lineaire, omgeving zijn traditionele verandermodellen inadequaat. Het gaat er om met onzekerheid om te kunnen gaan. Belangrijk daarbij is het steeds in beeld hebben van de risico’s.
Kern
Verstandig is om te werken met kleinschalige experimenten en pilots voordat een grootschalige transformatie wordt uitgerold. Bij analyse van niet gelukte digitale transformaties blijkt de technologie niet zozeer het probleem maar culturele en gedragsmatige belemmeringen. Het gaat er dus om iedereen mee te krijgen.
Binnen een ziekenhuis wordt besloten de overstap te maken naar een naar een AI-gestuurd Elektronisch Patiëntendossier (EPD). De doelstelling is: snellere toegang tot patiëntgegevens, verminderen fouten in medicatie en behandelingen door AI-analyse en professionals te ondersteunen met voorspellende analyses en diagnoses.
Aanpak
De aanpak begint met het verzamelen van data van eerdere mislukte EPD-implementaties en het gebruik van risicoanalyses om de aanpak te verfijnen. Gekozen wordt voor een agile aanpak, waarbij steeds kleine verbeteringen worden doorgevoerd. Een groep verpleegkundigen en artsen krijgt vroegtijdige toegang tot het systeem en helpt bij optimalisatie. Er vindt voortdurend monitoring plaats en bijsturing op basis van real-time data. Wekelijks vinden updates aan het management plaats met eenduidige data over voortgang en knelpunten. Kenmerk is een flexibele aanpak die het voor iedereen mogelijk wordt zich aan te passen aan de nieuwe functionaliteit.
Literatuur
Budzier, A. en T. Gottschalck. (2025). Intelligent Change: The Science Behind Digital Transformations. Wiley
Jeninga, A. en H. Woldendorp. (2022). Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties. Werken met de Systemische Ontwikkel Matrix (SOM). SWP
Retiwalla, R. (2024). Transforming healthcare with AI. Your definitive guide to creating a winning AI strategy. Productive Edge Books