‘Every system is perfectly designed to get the results it gets’. (Dan Heath)

Patronen

De impact van de digitale transformatie verhoogt de complexiteit van wat er om ons heen gebeurt en raakt ons allemaal. In ons boek ‘Zie je Big Picture’ hebben we uitgewerkt dat het gaat om je identiteit, inzicht en initiatief in samenhang vorm te geven. Hiermee onderken je patronen en kun je de context waarin je werkt en leeft duiden.

Zoek de werkelijkheid

werkelijkheidSysteemgedrag veranderen kan door inzicht te hebben in hefbomen. Die krijg je als volgt in beeld. Door direct te observeren hoe werkzaamheden worden uitgevoerd, kunnen verborgen problemen en inefficiënties aan het licht komen. Laat medewerkers zelf de verandering sturen om eigenaarschap en verantwoordelijkheid te bevorderen.

Heb zicht op de achterliggende doelen van een project om zeker te zijn dat dat inspanningen niet verkeerd worden gericht. Identificeer en bestudeer momenten waarop processen uitzonderlijk goed verliepen om deze successen elders te kunnen herhalen. Heb zicht op de grootste belemmeringen in het systeem. En uiteraard (systemisch nietwaar) krijg inzicht in hoe alle onderdelen van een organisatie of proces samenwerken.

Vaak zijn beleidsmakers, managers of veranderaars ver verwijderd van de werkelijkheid. Door letterlijk aanwezig te zijn waar het werk gebeurt, zie je details die je anders mist: onnodige stappen, inefficiënties, frustraties, en vooral: mensen die slimme oplossingen hebben bedacht die nooit worden opgemerkt.

Logica

Werk wil nog eens een eigen logica krijgen. Mensen kunnen verstrikt raken in het uitvoeren van taken die hun oorspronkelijke nut zijn verloren. Vraag daarom steeds: waarom doen we dit eigenlijk. We raken snel gericht op problemen. Maar de oplossing ligt soms al verborgen in bestaande successen. Als iets ergens wél goed gaat, ondanks dezelfde omstandigheden, zit daar waardevolle kennis.

Uitwerking

Ik werk als voorbeeld zorgvastgoed uit. De vraag is: hoe kom je tot een effectieve, toekomstbestendige invulling van een zorgvastgoedlocatie. Vastgoed wordt ontworpen aan ontwerptafels, maar het echte leven speelt zich af in gangen, huiskamers etc. Daarom is het belangrijk te observeren hoe cliënten, zorgmedewerkers, bezoekers en schoonmakers zich door het gebouw bewegen. Breng samen met zorgaanbieders, bewoners(vertegenwoordigers) en financiers in kaart: Wat willen we echt bereiken met dit gebouw?

Bezoek succesvolle zorggebouwen en vraag: wat maakt dit goed? Kijk naar innovatieve woonconcepten buiten de zorg. Stel de vraag wat houdt goede zorg, prettig wonen of samenwerking in het vastgoed tegen? Zorgvastgoed is dus niet ‘een gebouw’. Het is een knooppunt van zorgprocessen, financiering, beleid, regelgeving, bewonersbehoeften, en vastgoedwaarden.

Literatuur

Heath, D. (2025). Reset: How to Change What's Not Working . Avid Reader Press
Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven.(2022). Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP