Mensen vragen mij wel eens; 'hoe herken je nou een goede leider?'. Dat is een lastige vraag, althans het antwoord erop is niet eenvoudig. Want leiderschap wordt door iedereen anders ervaren en beoordeeld. Goed en fout in leiderschap bestaat volgens mij …
Binnen organisaties (groot en klein) doet zich momenteel een boeiende ontwikkeling voor. Veel ondernemers en leidinggevenden in organisaties weten namelijk dat er anders zal moeten worden samengewerkt om te kunnen blijven inspelen op de veranderende …
Het is prachtig om kinderen op te voeden, het kost wel behoorlijk veel geld. Van de geboorte tot aan de studie moet je als ouders continu kosten maken. Om de uitgaven wat te drukken, en ook jouw kinderen kennis te laten maken met het ondernemerschap …
Een ondernemer kan de BTW over zonnepanelen terug ontvangen. Dat is toch een mooi voordeel van 21%. Ook particulieren komen in aanmerking voor deze teruggave mits je als BTW ondernemer staat geregistreerd. En volgens de financieel professional is dit …
Een pensioen wordt opgebouwd over het salaris waarvan eerst een aftrek plaatsvindt. Deze aftrek wordt franchise wordt genoemd. Deze franchise wordt toegepast omdat er al een basispensioen is. De Aow. Over een deel van het salaris hoeft er dus geen pensioen …
Het Hof Arnhem-Leeuwarden deed op 16 augustus 2016 uitspraak (link) over een voorgelegd beroep door gedupeerde werknemers. Zij vonden dat hun pensioen ten onrechte versoberd was. Rechter stemt in met versobering pensioen Deze zaak kent nogal wat vragen …
Een OR heeft recht op scholing en de kosten hiervan, dus ook die van (pensioen)kennis, worden vergoed door de werkgever. Hieronder gaan wij hierop nader in. In de praktijk blijkt het nogal eens dat Ondernemingsraden geen gebruik maken van dit wettelijke …
Een van onze relaties heeft duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in het vaandel staan. Hoe hoog in het vaandel blijkt uit de definitieve keuze voor de pensioenuitvoerder. Het bonusbeleid van een pensioenuitvoerder is aanleiding om hen …
Werknemers krijgen meer te zeggen over hun pensioen. Het instemmingsrecht met betrekking tot het veranderen van een pensioenregeling is aangepast. De aanpassing WOR betekent een belangrijke verbetering voor werknemers. Belangrijk is de passage dat instemmingsrecht …
Als dit voorstel wordt gedaan door de werkgever zal dit op weinig waardering van de werknemers kunnen rekenen. Toch worden dit soort voorstellen over het uitgestelde salaris van de werknemers bijna dagelijks gedaan. En het wordt nog geaccepteerd ook …
Pensioentoezeggingen op de tocht De meeste gepensioneerden willen gewoon een pensioen dat hen is toegezegd. Zonder kleine lettertjes die bepalen dat het pensioeninkomen ook (fors) kan tegenvallen. Zeker werknemers met een relatief lager inkomen kunnen …
Bijna de helft van de baby's die in Nederland worden geboren hebben ouders die niet getrouwd zijn met elkaar. In 2014 en vorig jaar gold dat voor ruim vier op de tien (44 procent) baby's, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS ) maandag …
De door pensioenuitvoerders opgegeven pensioenbedragen en -data sluiten vaker niet dan wel aan op de AOW die u gaat ontvangen. Voor de meesten geldt dat de in het verleden opgebouwde pensioenen een andere ingangsdatum kent dan dat tegenwoordig de AOW …
Wij kregen een vraag van een medewerker van een bedrijf, waarbij wij dachten dat veel andere werknemers ook met dit issue zouden kunnen zitten. Omdat wij Ondernemingsraden terzijde staan hebben wij hierover een nieuwsbrief gemaakt. De vraag luidde als …
De WOR gaat op het punt van het instemmingsrecht op het gebied van het wijzigen van de pensioenregeling worden aangepast. Wij zijn van mening dat een OR instemming behoort te geven op iedere door de werkgever voorgestelde verandering van het pensioen …
Het partnerpensioen werd lang gezien als het verzorgen van de achtergebleven partner van de overleden medewerker. In het niveau van het partnerpensioen is de laatste jaren, al dan niet bewust, een forse verandering gekomen. Hoe hoog is het inkomen van …
We zijn in Nederland ooit met pensioenregelingen begonnen om ervoor te zorgen dat nadat een werknemer “arbeidsongeschikt” werd (vanwege ouderdom) om te kunnen werken er nog steeds inkomen was. Een procent of 70 van het gemiddeld verdiende loon vinden …
Bijna dagelijks zien wij voorstellen langskomen van werkgevers die hun pensioenregeling willen versoberen omdat de kosten onbetaalbaar worden. Bijna standaard worden middelloonpensioenregelingen aan het einde van een contractperiode (tussen de verzekeraar …
De trend van het moment bij een aflopend pensioencontract is het veranderen van gegarandeerde aanspraken naar een premieregeling. Het verminderen van de garanties dus. Garantiepensioen is volgens veel adviseurs onbetaalbaar geworden. Maar is dit wel …
Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. We staan voor een tijdperk van verandering, ook op pensioengebied. Steeds meer risico’s liggen bij de werknemer; derhalve moet hij/zij meer zeggenschap over zijn/haar pensioen(middelen) krijgen. Meer zeggenschap …
Zodat zij financieel redelijk kunnen doorleven als zij stoppen met werken en als zij komen te overlijden er een redelijk inkomen voor de partner en kinderen geregeld is. De meeste Nederlandse werknemers hebben helemaal geen zin om een studie van hun …
Pensioenfonds keert lager partnerpensioen uit dan afgesproken: De Hoge Raad oordeelt ten gunste van werknemers. Het was heel gebruikelijk dat verzekeraars en pensioenfondsen een bepaling opnamen dat er een lager partnerpensioen zou worden uitgekeerd …
Gevolg van onjuiste voorlichting aan werknemers Op 16 februari 2016 oordeelde het Hof in Rotterdam over een door werknemers aangespannen beroep. De werkgever is verplicht om geleden pensioenschade te vergoeden omdat de werknemers destijds onjuist (door …
Pensioenuitvoerder en de Ondernemingsraad (OR) Na de wijziging van de WOR art 27 eind 2017 heeft de werkgever instemming nodig van een ondernemingsraad bij het veranderen van de pensioenregeling. Ook bij bijna iedere verlenging van het contract tussen …
Instemmingsrecht pensioen in aankomst Veel pensioenuitvoerders en ook werkgevers en hebben in het verleden misbruik gemaakt van een gat in de WOR. Veel pensioenregelingen zijn versoberd omdat in de overeenkomst tussen werkgever en pensioenuitvoerder …
Hoe start een kopersreis van een B2B-ondernemer? Bijvoorbeeld met een vraag, puur uit nieuwsgierigheid of vanwege een behoefte of een noodzaak. Kijk eens hoe jij dat doet. En belangrijker: kijk eens hoe je markt een aankoopreis maakt? Met de stap 1 en …
Hoe start een kopersreis van een B2B-ondernemer? Bijvoorbeeld met een vraag, puur uit nieuwsgierigheid of vanwege een behoefte of noodzaak. Kijk eens hoe jij dat doet. Ik vul het even voor je in: via emailalerts komt er dagelijks een stroom aan informatie …
Op 14, 15 en 16 april (2015) bezocht ik de Masterclass Buyer Personas. Op initiatief van Stan & Stacy haalde Aldo Wink Tony Zambito over uit de USA. In een zinderend tempo doceerde Tony 12 enthousiaste en leergierige deelnemers en nam hij zijn visie …
Op 14, 15 en 16 april (2015) bezocht ik de Masterclass Buyer Personas. Op initiatief van Stan & Stacy haalde Aldo Wink Tony Zambito over uit de USA. In een zinderend tempo doceerde hij 12 enthousiaste en leergierige deelnemers en nam hij zijn visie …
Het wiel? Nee joh. De klok dan? Ook niet. De transistor, penicilline, navigatie, vuur, de electromotor? Allemaal mis. De belangrijkste uitvinding vind ik tekst. Ik geef toe, het ligt minder voor de hand dan bijvoorbeeld antibiotica. Er zitten ongetwijfeld …
Overstappen, waarom niet? Overstappen, het wordt op dit moment veel gedaan. Of het nu om een energieleverancier, een telefoonprovider of supermarkt gaat, men stapt wat af. Waarom zou je het niet doen? Een goede reden om het niet te doen: "Ik ben tevreden" …
Ja, je leest het goed. Ik vind het nodig om uit te leggen waarom Marketing en Sales nodig zijn. Voor iedere business. En ik heb er een hele goede reden voor. Sinds 2008 snap ik dat kopers en inkopers (procurement) online op zoek gaan naar een gebruikte …
De afgelopen weken viel mijn oog vaak op artikelen over branding en merkbeleving. Misschien wel omdat het een tussenkopje van 1 van mijn recente blogs was. Een kopje dat bleef hangen …
In mijn vorige blog over inbound marketing voor Multiraedt sloot ik af met “ Hoort u bij de 250.000 bedrijven die hun online business serieus neemt?”, en ik kan hiervoor alleen een prognose geven. Marketing is niet meer en niet minder dan alles wat een …
Een blog heeft weinig waarde en zin als het onderwerp ontbreekt. Leo Bolle geeft in zijn blog Hoe breng ik mijn zakelijk blog om zeep? tips om de lezer te ontmoedigen: “Schrijf vooral over onderwerpen waar je niets vanaf weet en neem zeker niet de moeite …
Ga maar eens bij jezelf na. Ook jij bent zelf “klant”, in allerlei verschillende contexten. De klant van nu kent de feiten en cijfers. Zich oriënteren is een peulenschil en hij /zij heeft allerlei instrumenten tot zijn/haar beschikking. Maar wat niet …
Boeken vol zijn er geschreven over Cultuur. Er zal dus wel iets interessants aan de hand zijn met cultuur. Google geeft in 0,30 sec meer dan 119 miljoen hits. Wat is het en vooral wat kun je ermee. Is het een zoveelste hype of de heilige graal voor jou …
Het is druk op Internet. Denk eens aan alle accounts die u kunt volgen. Om maar eens één voorbeeld te noemen: Op LinkedIn worden er gemiddeld 20 berichten per dag door onze connecties gepost. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid op Facebook. Net …
Zoekmachine optimalisatie. Hoog in Google. Mensen die zoeken naar uw product, dienst of informatie. Wilt u dat? Dan moet uw website 'zoekmachine geoptimaliseerd' worden. Tot zover geen nieuws. Dit had u zelf al bedacht. De volgende gedachte: zoekmachine …
The defining factor in the complex decision-making process of entrepreneurs is still human emotion – not the technological or analytical methods. How can indecisiveness be avoided? How can it be that entrepreneurs, who are considered by nature to be …
Particularly now that economic forecasts are gloomy and long term trends like globalization and population ageing account for new challenges, the entrepreneur cannot let a single chance go by to optimize operational efficiency. In this respect, a solid …
For more than 20 years, together with an extensive team of researchers, Jim Collins has been trying to determine why certain companies stand out above similar companies and moreover why they seem to be more resilient against various forms of adversity …
There’s more than enough being written about starting a business, business plans, marketing, how team work should be encouraged, etc., but there’s little to find on what is perhaps the most difficult aspect of entrepreneurship: the mental. We’ve all …
Ik wil mijn bedrijf verkopen! Elke ondernemer krijgt er mee te maken. Vroeg of laat. Het verkopen van het bedrijf waar u jarenlang keihard voor hebt gewerkt. U was meer op het bedrijf dan thuis. Naast de emotionele aspecten van een bedrijfsovername zijn …
Met een zwierig gebaar overhandigde hij zijn kaartje, waarop als logo Gebr. Verknocht sinds 1877 stond vermeld. Aangezien zijn eigen naam hiermee overeenkwam en als titel directeur aangaf, was het duidelijk dat we hier te maken hadden met de trotse eigenaar …
Er wordt ontzettend veel geschreven over het opstarten van ondernemingen , ondernemingsplannen , marketing , over hoe teamwork moet worden bevorderd, etc., maar over het misschien wel moeilijkste aspect van het ondernemerschap, het mentale, is niet veel …
Praatjes vullen geen gaatjes! Een goed uitgewerkt zakenplan laat aan iedereen zien dat men serieus is. Eventuele partners, investeerders, werknemers en niet in de laatste plaats de ondernemer zelf beschouwen een tastbaar bewijs als een teken van toewijding …